Élménybeszámolók 2023.

A 2023-as Rövidhullámú Országos Bajnokság értékelése befejeződött.   Egy jogos óvás érkezett, az eredmények beküldött és ellenőrzött LOG-ok, felvételek böngészhetők az "Értékelés" menüpont alatt.
Ez volt a hetedik verseny ezzel a szabályrendszerrel.   Szokásunkhoz híven kezdjük a statisztikával.

  2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023
Összes hívójel 66 76 80 78 115 102 101
Jegyzőkönyvek 60 57 61 69 100 80 98
Kontroll 15 7 5 5 10 7 9
Értékelt egyéni 36 42 44 56 85 78 79
Értékelt Multi 5 4 9 7 5 5 10
Nők 3 3 4 4 6 3 3
Utánpótlás 0 2 2 3 13 11 6
Egyesületek 11 12 17 23 27 27 28
Pontos Frekvencia 24 45 50 56 78 65 71
Hangfelvétel 25 27 31 36 28 26 23

 A hallható hívójelek száma állandó, a jegyzőkönyvek száma nőtt. Alig van állomás aki forgalmazott az OB-n és nem küldött jegyzőkönyvet.

Nőknél idén is csak 3 induló volt, ezúttal azonban mindhárman értékelhetőek a dobogón HA5YG, HA5BA és HA5FQ sorrendben. Jó lenne, ha sikerülne a hölgyeket aktivizálni a jövőben.
Férfiaknál nagy különbségekkel HA3NU Laci a bajnok HA6PX Csaba és HA5JI Gyuri előtt. 
Az januári vírus ágynak döntötte az ifjúsági kategória jó részét, mások családi csapatban indultak, így a HG5KID és HG6KID operátorai a multik között találhatók. Az ifjúsági kategória bajnoka HA5YD Dóri HA1NR és HG8CK Attila előtt.

Többkezelősöknél nyolc csapat mérette meg magát. HG6N (HA6AA, HA6ND, HA8RT) magabiztosan nyert HG8DX (HA8DU, HA8DZ, HA8KW) előtt. Harmadik HA6KID családi csapata (HA6OI és leánya Anna)

Az egyesületek versenyének győztese a Salgótarjáni Városi Rádióklub a BKV és a Bajcsy Rádiós SE előtt. A salgótarjániak 11, a BKV 9 a Bajcsy 5 versenyzővel vett részt a versenyen. Természetesen a klubos értékelésbe az első 6 eredménye számít.

Az értékelés a MRASZ versenyprogramjával történt. Általában javul a LOG-ok és a forgalmazás minősége.  Ezt évről évre megállapíthatjuk ami nagyon jó tendencia. A hibás vagy annak vélt összeköttetéseket a több QTH-n készült SDR-felvételek alapján ellenőrizzük és igyekszünk feltárni legpontosabban a valóságot. 


Idén volt egy jogos óvás, az összeköttetést jóváírtuk, a bajnokság eredményén nem változtatott.
A verseny idejének betartása továbbra sem megy mindenkinek.  Páran annak ellenére javítgatják az időt, hogy mindig kiderül a dolog és sok levonás jár érte. Olyan is volt akinek amiatt lett büntetőpontja, mert nem járt jól az óra.

Az értékelő csapat nevében mindenkinek köszönjük ezt a remek versenyt!
Az értékelő program és az ötleteink beépítése HA8RT Tomi érdeme.   Az ellenőrzés HA6ND Gyuri, HA6OI Zoli és HA6PX Csaba végezte.   A webes megjelenítést és hírlevél küldést HA2NA Attila végezte.

Találkozzunk 2024 január 13-án a '24-es RH.OB -n!


HA3NU Laci

Néhány technikai változtatást eszközöltem az idei évben, ami az utólagos értékelésem alapján pozitívan járult hozzá az elért eredményemhez.

A felkészülésben az első lépés a kb. 330 méterre lévő inband antennához a koax kihúzása. Nagy szerencsémre ezt még december végén viszonylag kellemes időben megtettem, ugyanis az OB előtti héten minden nap komoly mennyiségű csapadék esett. A tavalyi évhez képest nagy előrelépés volt, hogy az inband antennát csak vételre használtam. Eddig ugyanis adásra is használtam és a hosszú koax miatt nagy volt a veszteség, gyenge voltam adás oldalon, ami jó pár QSO veszteséget okozott. Idén egy olyan relés doboz lett beiktatva az antennakörbe (TNX HA6PX!), ami lehetővé tette, hogy mindkét rádió adáskor az „alap” antennára kerül. A másik változtatás, hogy összesen három antennát használtam. A meglévő CW antennát 3580-3600 közé hangoltam így még használható volt az SSB sáv elején, de CW-n is. Az SSB antennát pedig „lehúztam” 3730-ról kb. 3640-re. A két antennát mindig az aktuális fordulónak megfelelően használtam. A harmadik antenna ezúttal csak vételi célokat szolgált.

A hét közepén összeállítottam a technikát és a szoftvereket is beállítottam. Kisebb malőrök akadtak, például hangfelvétel beiktatásával el kezdett gerjedni az SSB adás, de szerencsére a végére minden úgy működött, ahogy kell. Persze ez nem jelenti azt, hogy hibátlanul lemegy majd a verseny, hiszen Murphy mindenhol ott ólálkodik és ezen a versenyen pár perc kiesés rögtön meglátszik a helyezésekben.

Szombat reggel minden OK volt, kezdődhetett a derbi.

A CW forduló nagyjából a megszokott mederben zajlott, az egyes rádió üresjáratait nagyjából sikerült kitölteni a második rádióval. A vége 143 QSO 73 szorzó, nem rossz, a technika működik. Jöhet az SSB.

Hát itt sikerült egy jót hibáznom, ami sok QSO buktát jelentett. Elindítottam a DXlog-on az SSB fordulót, de a második számítógépen nem léptem ki a CW-ből. Rögtön el kezdett bubogni, hogy két különböző verseny van a hálózaton ezért kikapcsolja a „network enable” opciót. „Jól van na” mondom magamban és elindítottam a második gépen is az SSB-t. Csak egyre nem gondoltam, hogy a hálózatot újra kellett volna engedélyeztetni. Elindul a verseny, hívnak sokan ezért egyenlőre nem foglalkozom a kettes állomással. Ennek az ideje kb. 10. QSO környékén jött el, mikor is ránézek a kettes gépre és látom, hogy egy QSO sem ment át. Hát ez meg mi, mondom magamban? Kattog az agyam, de nem eléggé, mert közben jönnek a QSO-k. Újraindítom az egyes gépet, persze nem segít – „pánik helyzet” alakul. Újraindítom a kettes gépet az se segít semmit, „pánik helyzet” fokozódik, közben meg gyártani kellene a QSO-kat. Aztán leesik a tantusz, hogyha letiltja a szoftver a hálózatot, akkor az újraindítás után is úgy marad. Hát ennyi, ezzel buktam pár percet és jó néhány QSO-t. Ettől eltekintve jól ment az SSB 168/72, bár az elért szorzószámmal nem vagyok elégedett. Mondjuk szerintem az SSB-n még mindig játszik bizonyos mértékig a szerencse faktor a szorzók tekintetében.

Jöhet a vegyes forduló, ami mindig tartogathat meglepetéseket ezért folyamatosan „résen” kell lenni. Erre ezúttal nem lehet panaszom, sikerült eltalálni mikor hol dolgozzak, mennyi CQ legyen. Eddigi legjobb eredményem született 198 QSO és 114 szorzó.

Nagyon élvezetes volt a verseny, köszönöm mindenkinek a kusókat és a türelmet, mikor az SO2R miatt nem tudtam rögtön válaszolni.


 

HA2OS Ervin:

Egyik kedvenc versenyem az RH OB, még anno a 80-as évek végén szerettem meg.

Különösebben nem készülök rá, a hangfelvétel működését szoktam ellenőrizni verseny előtti nap délután. Ilyenkor lehet találni HA amatőrt 80m-en, akivel QSO közben beállítom a jelszintet a PC felé.

A felállás egyébként: TS850, 500W, dipól kb 11m magasan, 80m koax. A logger Tlf (Linux).

Természetesen az amatőrökkel folytatott beszélgetések során mindig előjön a QTH kérdés, ki mennyire szerencsés zaj, földelés, szomszéd, és más szempontból. Nos, azt hiszem én szerencsésnek mondhatom magam: a város szélén lakunk, nincs túl nagy zaj, nincsenek földelési problémáim, ha az antenna nem szakad le, tulajdonképp működik minden.

Szombaton sikerült időben felkelni, letudni a kávét és a reggelit. Odakészítettem a RIG mellé némi folyadékot, tudván, hogy most akkor 3 óráig nem fogok felállni. A verseny előtt elkezdtem CW-n CQ-zni, hogy legyen szabad freki indulásra. Volt is néhány QSO a verseny előtt, visszajött néhány DL állomás is, szépen telt az idő.

Elindult a verseny, és....

            Összeomlott minden.

A keyer nem billentyűzött, vagy iszonyat nagy késéssel (3-4 mp). A logger nem naplózott. A logger nem látta a RIG-et. Ott volt egy  tök jó frekim, sorban párhuzamosan jöttek az állomások, lehetett volna osztani, én pedig tehetetlenül ültem és néztem, ahogy az eddig mindig stabil technika cserben hagy.

Újraindítottam a loggert.

Újraindítottam a keyer daemont.

Újraindítottam a RIG-et (DE AZT MIÉRT??? Kétségbeesésemben...)

Én általában próbálok figyelni a logvezetésre, szerintem minden QSO logolva van. Ha verseny előtt van 1-1 ilyen QSO, azok is. Most sem volt másképp: a verseny előtt elindítottam a loggert, ami QSO módban volt, és így rádióztam.

Nos, mikor elindult a verseny, egy másik ablakban elindítottam a loggert a versenyhez, és elfelejtettem kilépni a QSO-záshoz használt loggerből. A másik logger fogta a portot a RIG felé, és a keyert...

Ezúton kérek bocsánatot mindenkitől, aki az első pár percben próbált hívni, és nem válaszoltam, hanem így bénáztam: ez volt az oka. Mentségem nincs, de mindenki ismeri a történetet a kis szentjánosbogárral. Ez van, valószínűleg ilyen nem fog többé előfordulni.

Nem sokkal az indulás után, a mentális lefagyásból visszaolvadva sikerült végiggondolni a folyamatot, és gondoltam meg kellene nézni, hogy vajon miért nincs CAT: lehet, hogy fogja valami más a portot? Így persze a hülyének is megy már: észrevettem a másik loggert, kiléptem, újraindítottam a verseny loggert és a keyert, és elindult a várva várt pörgés.

Nem tudom, hogy a kezdeti töketlenkedésnek tudható be, vagy esetleg kevesebben voltak CW-n, de kicsit elmaradtam a tavalyi eredményemtől.

Jött az SSB, ami nem mondom, hogy a mumus, de az éves SSB összeköttetéseim 99%-át az RH OB-n csinálom a PH és MIX fordulókban. A maradék 2 QSO-t a verseny előtti nap, és valamikor év közben, ha bekapcsolok, és senki nincs CW-n. Ennek ellenére meglepően jól sikerült az SSB, majd a MIX is. MIX-ben jobban kellett volna figyelni a váltásokra, talán többet átmenni CW-re, SSB-n pedig a szorzókra.

Régóta foglalkoztat a gondolat, hogy ki kellene próbálni a SO2R-t, vagy valamilyen virtuális megvalósítását. Ehhez mondjuk jó lenne még egy antenna, ami ha nem is állandó telepítés, de RH OB-ra feltenni valahová. Ja, és akkor kellene még egy TRX is... De a legnagyobb ellenfél az idő: mindig van valami fontosabb a napi teendők között, örülök, ha a heti 1 MWC belefér.

A versenyről: valamelyik évben a Szövetség direkt kihangsúlyozta, hogy figyeljünk oda a hívójelek és a riportok korrekt leadására. Az idei kiírásban nem találtam erre vonatkozó részt, talán ez lehet az oka, hogy sokan nem adnak riportot, csak sorszámot. A hívójelnél hasonló a helyzet: a prefixet elvitte a cica, körzet és suffix, "dehát' akkor biztos HA, minek adjam?" (nem kaptam ilyen választ, ez csak irónia).

Jó lenne több ilyen verseny, esetleg valami bajnokság szerű sorozat. Tudom, hogy van szerdánként a Mini-Test, de mikor azon párszor indultam, jóval kevesebben voltak.

És azért az mégsem RH OB...

TNX a szervezőknek a szervezést, és minden HAM-nek a QSO-kat.

73, Ervin

HA2OS


 

HA8MV Gabi:

                                                   Sziasztok olvasók!

ha8mv 01Ha már tavaly senki sem írt az élményeiről, ezt elkerülendő most megteszem. A jó időjárásnak köszönhetően volt időm antennákat építeni, javítani. A meglevő FD4 és fekvő Delta mellé készítettem egy dipólt is, amelyet a legmagasabbra tudtam kiemelni, így már nem esik át rajta a vakond, tehát valamennyi antennán alacsonyan van.
Ismét változott a használt rádió, annak nem kellő ismerete miatt a CW-t nem tudtam a tervemnek megfelelően csinálni. Így elkey-t használtam, bal kézzel meg pötyögtem a gépbe az adatokat. Mivel ennek a használata a CW forduló elején derült ki, így 3 perccel később kezdtem. (Azonnal eszembe jutott a HA3NU és a HA6OI ’intelme’, nincs idő javítgatni, jöhet a ’B’ terv!)
A második bibi a CW 32. percében a Windows kék halála. Ismét kimaradt 3 perc, több tecnhikai hiba már nem volt a továbbiakban.
SSB, mint mindig, most sem való nekem! Bíztam abban, hogy a HA6ND írásában megemlített dolgot valaki komolyan veszi, és feljebb is jön a 3630-nál, de nem. A sáv szélén hívogattam, ami csak a villanyt fogyasztotta, a QSO-k 90%-át visszahívással létesítettem. ha8mv 02A MIX-ben a szorzók összeszedegetésére összpontosítottam, de aki szintén csak keresgélt, soha sem került a LOG-omba, hiába hallottam jó sok állomást!
Az FTDX10 jól szerepelt nálam, CW-n semmi ’zavar’ sem volt a szűrőknek köszönhetően, SSB-n is jó de az ott használt 150 wattos teljesítmény említésre sem méltó az ’erősek’ között, CW-n a 380w már szaporább tempót biztosított! Az említett 3 antenna kapcsolgatós kivitelben hozott egy picit a konyhára.
A terjedés, igen, ez mindenkinek feltűnt, legalábbis annak hiánya. Innen HA8-ból a CW idején jó pár HA1 jól szólt, SSB-n már csak az igazán nagyok voltak hallhatóak, (HG1G-HG1A) mixben már velük is küszködnöm kellett, HA9-HA0-ból gyenge volt a felhozatal, őket talán még tudtam volna venni.

                                   ’73:Gabi HA8V

 

 

 

 

 

 

HA6PX Csaba

Az idei versenyre a szokásos módon készültem. Talán csak az volt fura, hogy sem az eső se a hó sem esett... Gyanús előjelek, nem is bíztam a zökkenőmentes folytatásban.

Nem voltak nagy céljaim, rádiócsere után voltam és okozott fura meglepetéseket az ősszel. Előre elkönyveltem, hogy ez most amolyan összeszokás lesz, sokkal inkább technikai kihívásként tekintettem a versenyre.

Ilyen kezdés után csak apró problémákkal kellett megküzdenem amelyeket mind-mind magamnak csináltam.   Soha ilyen elenyésző nem volt még az inband-zavarás. A technika ez a része tökéletes volt.   Csináltam néhány gondot magamnak, legnagyobb az előlapi hangszóró ki nem kapcsolása volt. Olyan érzésem volt, mintha nem jól hallanám melyik fülemen hallom ezt-vagy azt az állomást. Jól éreztem, szemből üvöltött monóban. A családom nagyon kedves volt és nem jöttek fel reklamálni (sajnos).

Szokás szerint jó verseny volt, de a sorszámokból következett, hogy nem annyira szoros, mint az elmúlt években. Ezért meg sem hallgattam, feltételeztem, hogy annyi hibám nem lehet ami változtatja az eredményt.

Köszönöm mindenkinek a versenyt, különösen aki kivárt, ha nagyon összekeveredtem.

73...Csaba-HA6PX