Élménybeszámolók 2021.

 A 2020-as Rövidhullámú Országos Bajnokság értékelése befejeződött.   Óvás észrevétel nem érkezett, az eredmények beküldött és ellenőrzött LOG-ok, felvételek böngészhetők a weblapon az  "Értékelés" menüpont alatt.
Szokásunkhoz híven kezdjük az elmúlt öt verseny statisztikájával:

  2017 2018 2019 2020 2021
Összes hívójel 66 76 80 78 115
Jegyzőkönyvek 60 57 61 69 100
Kontrol 15 7 5 5 10
Értékelt egyéni 36 42 44 56 85
Értékelt multi 5 4 9 7 5
Nők 3 3 4 4 6
Utánpótlás 0 2 2 3 13
Egyesületek 11 12 17 23 27
Pontos frekvencia 24 45 50 56 78
Hangfelvétel 25 27 31 36 28

A táblázatunkból jól látszik, hogy kezd beérni a sok munka gyümölcse.    A tavalyihoz képest másfélszeres volt a hallható állomások száma a versenyen.   A jegyzőkönyv-küldés is közel 90%-os.
A magas részvétel betudható a sikeres IFI-versenyeknek ahol hasonló szabályok mellett lehet gyakorolni.   Ez jó átvezetés lehetne az ifjúsági korosztályra de előtte meg kell említeni, hogy a hölgyek versenye is bővült a szokásos hármashoz képest.   Itt még van tartalék amit érdemes lenne kihasználni.
A fiatalok szereplése minden várakozást felülmúlt.   2020-ban tudatosan szerveztük azokat a programokat amik arról szóltak, hogy kedvet kapjanak a rádióforgalmi versenyzéshez.   Ezekre van igény és a továbbiakban is nagy hangsúlyt fektetünk rá.   A 0-2-2-3-13 számsor remélhetőleg tovább emelkedik a következő években.

A többkezelős kategória nem bővül talán amiatt, hogy a klubállomások száma ma már csekély.   Ennek ellenére vannak erős csapatok.   A HG6N idén is más dimenzióban játszott, de utána olyan a mezőny, hogy bármelyik állomásnak van esélye előrébb lépni.   Az OB-hoz nem kell eszement nagy technika, érdemes lenne ebbe munkát fektetni.  

A férfi kategóriában 58-an értékeltették magukat.  Az első három helyre csak kétadósok fértek be.   Mindhárman beleszaladtak kisebb műszaki problémába, de tanulva a saját vagy mások kárából sikeresen továbbléptek ezeken.  Az első két hely nagyon szoros volt a beküldött logok alapján is, aztán ez még fokozódott.  

Az egyesületek versenyének győztese ismét a Salgótarjáni Városi Rádióklub.   Ők adták a legtöbb állomást is, szám szerint 12-t.   Érdemes volt létrehozni a kategóriát, a klubok érdeklődnek és sokan fontosnak tartják.  A MRASZ tagegyesületeinek 70%-a képviseltette magát legalább egy fővel.

Változtak az értékelés szabályai az előző évekhez képest.   A külön fordulókat százalékosan összesítjük olyan módon, hogy fordulónként a legjobb 100 pontot kap, a többiek arányosan kevesebbet.   Erre azért volt szükség, hogy a három forduló mindegyike egyenlő súllyal jelenjen meg a végeredményben.   A fordulókban elérhető pontszámok nem azonosak így az egyszerű összeadásuk nem szerencsés.   Eddig a vegyesben nem volt szabad nagyot hibázni, most már egyikben sem.
Másik változás, hogy az egyesületek versenyében a minősítési pontokat adjuk össze.   A különböző kategóriák nyertesei így azonos ponttal járulnak hozzá egyesületük pontszámához.   Igazságosabb és ösztönzőbb lett a számítás.  Jó példa erre a BKV Rádióklub.

Az értékelés a MRASZ versenyprogramjával történt.   A program egyre jobb, kényelmesebb a használata.
Évről-évre mindig leírjuk, hogy sok a rossz LOG, sok a pontatlanság.    Idén ez nagyon jó fordulatot vett.  A verseny után voltak félelmek amiatt, hogy sok új induló ugyan milyen extra munkát jelent de ki kell jelenteni, hogy semmilyet.   A hibák aránya kisebb volt mint tavaly és az ellenőrzés is csak annyival volt több amennyivel magasabb volt az indulók száma. Nagyjából 50 plusz QSO-t kellett meghallgatni.

Az eljárás az előző években ismertetett.   Minden olyan összeköttetést meghallgatunk az SDR felvételekből amelyiknél nincs tökéletes egyezés és vagy jóváhagyjuk a program által javasolt tevékenységet vagy manuálisan felülírjuk azt.
Az első futtatás után HA3NU és HA6PX között 0.3 %-pont volt ami a 300 pontra vetítve 1 ezrelék.  A végső helyezést a hibák döntötték el.
Hasonlóan érdekes volt az utánpótlás kategória első 3 helyezettjének esete.   Ott is nagyon kis eltérések voltak.

Látható, hogy nagyon sok a hibátlan LOG.   CW-n az összes harmada, SSB-n negyede és vegyesben hatoda nem tartalmaz semmilyen hibát.  Az összesített értékelésben 4-en voltak hibamentesek.   Ki kell emelni HA5JI Gyurit aki a 404 QSO-t hibamentesen csinálta és naplózta.

Hogy hová fejlődhet a verseny nehéz megmondani.  Az indulók száma nem lehet végtelen, de talán pár évig még növelhető.    A többség becsületből kapcsol be vagy éppen a tavalyi önmagát akarja legyőzni, esetleg a klubját támogatni vagy csak jót szórakozni.   Bármilyen indokkal teszik ezt nagy köszönet és megbecsülés jár érte mindenkinek.    Külön köszönet jár azoknak is akik a saját szórakozásuk elé helyezik, hogy a következő generáció is megtanuljon rádiózni, versenyezni.

Az értékelő csapat nevében mindenkinek köszönjük ezt a remek versenyt!
Az értékelő program és az ötleteink beépítése HA8RT Tomi érdeme.   Az ellenőrzés HA6ND Gyuri, HA6OI Zoli és HA6PX Csaba végezte.   A webes megjelenítést és hírlevél küldést HA2NA Attila végezte.

Találkozzunk 2022 január 8-án a '22-es RH.OB -n!

73&DX !
A rendező                          Salgótarjáni Városi Rádióklub

A folytatás szokás szerint a ti "tollatokból":


HA1ZN - Zsolt

Üdv!
Pár sorban az "élményeimről"....Eldőlt, hogy klubhívójelet (HG1R)  nem üzemeltetünk. A műszaki és erős informatikai háttér rendelkezésre állt, de be kell látni, hogy egyéb körülmények ezt nem tették lehetővé. (operátorok, előkészítő munka, COVID stb.) Maradt az egyéni indulás. Otthoni, városi QTH, kis udvarba beszorított, alacsony INVERTED V dipole antenna.Pénteken délután beállítottam a berendezéseket. TS-870, UCXLOG 8.06, CAT beüzemelve, saját építésű GU5B-vel működő végfokozat lehangolva. Egy-két próba QSO, bomba riportok... Jó lesz ez! Kora este hóvihar söpört végig, az alacsony antenna alatt a hó levitte a rezonanciát 3490-re. SSB-n rosszabb, mint 1:3. Hosszú létra elő, antennából 50cm levágva, SWR 3600-on nincs. Szomszéd csóválta a fejét, mi a fenét csinálok hóviharban a kertben, a létra tetején?! Már megszokta....
Reggel fél 7-kor bekapcsoltam a berendezéseket, és a végfok fűtést. Kontroll lámpa sötét, a cső nem fűt. Még soha nem volt ilyen hiba, üzembiztosan tette a dolgát eddig a végfok. Egy-két elhamarkodott mérés szemüveg nélkül, csattanás, az egész ház sötétbe borult. Végfok kiiktatva, áramvédő felnyomva, a PC WIN10-el újra indul, és.....elkezd frissítéseket telepíteni. Nem baj, majd befejezi. Van még 20 perc a kezdésig. Beraktam egy kis félvezetős végfokot. (2-300 watt). Hangolási próba, swr védelem leszabályoz. Ja....közben elolvadt a hó a kertben, antenna rezonancia részben vissza állt a régi helyzetbe. De 2 cm vastag zúzmara az egészen, a tranzisztoros végfok cw-n valamit erősít. SSB-n marad az alapkészülék tunerrel. De a szerencsétlenségek sorozata nem ért még véget. SSB forduló elején a hangfelvételt végző laptop szólt, hogy memória hiány, és leáll.
(hardware hiba volt, közben kiderült) Nincs jelentősége, nem kell tartanom a dobogós helyezéstől.
Fentieket figyelembe véve a végeredmény saját magamhoz mérve nem is lett rossz. Köszönöm a QSO-kat minden Partneremnek. Gratulálok a győzteseknek! Eldöntöttem, hogy a HA-DX-en kárpótolom magamat. (A végfoknak nem volt nagy hibája, a fűtővezeték leolvadt a foglalatról.) De az már egy másik történet....
73 DX !  Zsolt HA1ZN&HG1A


ha3inHG3X, HG3A - HA3IN

A HA-OB margójára

A decemberi ifjúsági verseny után már kérdésként sem merült fel, hogy van-e kedve indulni Dávidnak a Rövidhullámú Országos Bajnokságon. Korai volt az ébresztő, mert fel kellet érni hegyre, az autóban még kicsit ráaludtunk a versenyre :-) Kicsit készültünk a cw forduló alatt a vfos-s kereséssel, mert tudtuk, hogy itt már nem lesz elég csak CQ-ni.  Az SSB fordulóban döcögősebben ment a frekiugrás és csak kilenc frekiváltásunk volt, míg a MIX fordulóban már 21 sikerült. A verseny elején a szokottnál kicsit indiszponáltabb  volt a gyerkőc, de ezt a korai kelés számlájára írtuk. Természetesen nagyon élvezetes volt a verseny, habár a QRM-el kicsit küszködni kelletJ Jó volt hallani, hogy még a „hajtós” állomások is tapintatosan  megvárták amig sokadszor fut neki egy-egy hívójelnek. Már várjuk az újabb megmérettetést. Köszönjük a szervezőknek a gyors kiértékelést!


HG6N - Gyuri, HA6ND

RHOB_2021 – Az inband technika csúcsrajáratása

Ha január akkor hó, RH-OB, egy hétre rá HA-DX.  Az eredeti terv szerint már csütörtök este fel akartunk menni 8RT Tomikával hogy másnap mindent nyugisan összerakjunk, de az a bizonyos kutya meg az ürüléke megint közbeszólt.

Hét közben derült ki hogy 8RT csak péntek estére tud Salgótarjánba érni, úgyhogy a vevőantenna telepítést mással kell megcsinálni. 6NY Gyula lett a lelkes segítő, azaz pénteken délelőtt tűz helyett vízen és jégen át irány a Karancs. Az időjárás kegyes volt hozzánk. Ha a nap nem is sütött ki de csapadék sem volt, szépen nyugisan kiraktuk az állomástól 200m-re a vevőantennát, összeraktuk a 3 munkahelyet, ettünk, ittunk, és délután 3 után már mehettünk is lefelé.

Egy gyors telefonos egyeztetés után 6PX hozta 6AA Lénát a meeting pontra, minden jól alakult. 6PX kérdése:  - Mi a terv?  Válasz:  - 600+ …. ha lesz elég induló és minden működik.
Délután pihi, este újabb Lada Nivás taxi járat Tomikáért. Technika összerakva, látszólag minden működik, pihi.
Sok mindent nem kellett megbeszélni, az inband technikát minden versenyen használjuk, már rutin feladat. Csak Lénát biztattam hogy kiabáljon, sikítson ha nagyon kell(ene) neki adni :-). Ez most (is) elmaradt, lehet hogy a magas hangokat már -20 dB-vel hallom  ? :-)

És a verseny :
CW kezdődik. Szép tiszta CQ-zó freki  3512 kHz-en, elsőre senki nem hív. Aztán másodikra, harmadikra, negyedikre, ötödikre sem.  Mi van ??? Az igazsághoz hozzátartozik hogy nem folyamatos a CQ-zás hanem darabos mert a visszahívók beindulnak és foglalják az adásidőt. Az első állomás CQ-ra a 3. percben jön, a második az 5. percben !  Csak azért nem idegeskedem mert Tomika és Léna azon versenyeznek hogy ki tud több állomást visszahívni. Az 5. perc végén 14:2 a visszahívók javára. Utána aztán csoportokban elkezdenek engem is hívni, szóval megy minden ahogy kell. Közben azért figyeljük a referencia állomások sorszámát és megnyugtató hogy folyamatosan nő a különbség ami elvárható ezzel a technikával.

Tíz perc szünet, nem foglalok a sáv elején frekit mert ott úgyis sokat lesznek, jó lesz visszahívni, inkább feljebb megyek. SSB kezdődik.  Elég gyorsan visszahívnak amikor Murphy bekukucskál az ablakon. Nem stimmel valami a tavaly általam írt scripttel, nem tudom elküldeni a QSO-t. Néhány csúnya szó kiszalad az éterbe is, de aránylag gyorsan bevillan az ideiglenes megoldás, csak 1-2 perc CQ-zás marad ki, utána folytatom. Valószínűleg ennek a következménye hogy az első 5 percben 3 állomástól is magasabb sorszámot kapunk. Aztán helyreáll a rend. Lassan egyenlítünk ( 10. percben HA6P-vel adott/vett  NR 37), és szépen, lassan elkezd az előny is növekedni. A 30. perc tájékán kezdünk megnyugodni hogy nincs nagy baj. Azért az látszik hogy itt nem szabad lazítani még 5 mp-et sem, nagyon nagy a hajtás. Léna is belehúzott, a tavalyi pár SSB QSO után egyre több az általa csinált visszahívás.

A MIX már megint rutinosan megy. Én SSB-n CQ-zok a sáv elején - bár nagy a QRM - Tomika visszahív SSB-n, Léna CW-n. Jól halad a  QSO szám, főleg  az SSB szalad meg, de a CW is szépen növekszik. 200 fölött minden harmadik ember gratulál, 266 az utolsó kiadott sorszám.  Egy kicsit el is taktikázzuk, kevés a CQ  CW-n, így kevesesebb a szorzó is. Sebaj, lesz mit javítani jövőre ! :-)

A végeredménnyel meg voltunk elégedve, bőven meglett a tervezett  600 QSO , és még mindig van benne tartalék. Örömmel hallottuk a sok ismeretlen hívójelet, örültünk a szorzóknak. 
Jó kis verseny volt, és egyre rutinosabbak a résztvevők. Az inband technika egyik hátránya hogy néhányan úgy érezhetik hogy bénázunk, mert időnként késve válaszolunk a riportukra vagy hívásukra. Hát ez ilyen, valamit valamiért, de a végeredmény azt mutatja hogy ez a nyerő forgalmazási technika…

Mivel a sorszámokból már a verseny végén sejteni lehetett hogy nincs komoly ellenfél, a visszahallgatás elmaradt, csak 1-2 összeköttetést ellenőriztem le, amiket menet közben feljegyeztünk.

Köszönjük a visszahívásokat. CU AGN in 2022  !
6ND Gyuri


HA6NY - Gyula

A Salgótarjáni Városi Rádióklub kollektívája mindig fontosnak érezte, hogy minél nagyobb számban vegyen részt az RH-OB-n.

Így volt ez akkor is amikor nem a klub rendezte a versenyt, de mióta mi vagyunk a rendezők ez presztizs kérdés is.

A körülmények, természetesen nem mindenki számára ideálisak. A város közepén, normál esetben S9-es a zaj ami erőteljesen befolyásolja 6NN Bandi, 7UI Sanyi, 7MA Marci, 2UF (op Dóri) és jómagam lehetőségeit.  6ON, Pisti már jobb helyzetben van a város legdélebbi részén, még 6PX (HA6P), 6DX Dolfi, 6OI (HG6Y) Zoli és 6OA HG6O) Gabi HA9AX (HA9A) Imre és értelemszerűen HG6N lubickolhatnak mint hal a vízben.HG6N

Nagy örömünkre szolgál, hogy évről évre növekedik a résztvevők száma. Ez annak is köszönhető (talán), hogy a verseny értékelése alapos, korrekt, még ha ez elég időt rabló tevékenység is, kétségtelenül növeli a verseny presztizsét.

Mindenkinek köszönjük a részvételt!   Találkozzunk a sávokban, legyen az délutáni "rag chewing", YOTA aktivitás vagy a versenyek bármelyike!

73 es DX!  Pálmai Gyula HA6NY - elnök Salgótarjáni Városi Rádióklub


HA8KAZ:

hg8kaz"Régi Motorosok újoncként - HA8KAZ part nr.2" Az 2019 évi OB volt az első, a megújult RH-OB-n. Nagy tervekkel készültünk a 2020-as évi OB-ra. Ahogy az már lenni szokott, látogatóba érkezett Murphy Úr! Sajnálatos módon 2019 áprilisában a HA8JP Tibi, kapott egy levelet a MOL NyRT-től, mivel a lakóingatlanra a szolgalmi jog van bejegyezve (a telken áthalad termelő kőolaj és földgáz vezeték), 2019 évben rekonstrukciós munkálatokat végeznek, így az ott lévő tárgyakat, gyümőlcsfákat el kell távolítani. No de mikor kezdik a munkát? Meddig tart? November elejéig semmi sem törtét a munkálatokat illetően. A CQ WW DX SSB és a CW fordulója "elszállt". A munkálatok 2019 karácsonya előtt 1-2 nappal befejeződtek. A frissen feldúrt, ázott talajon antennát építeni lehetetlen. Így fel kellett adni a 2020 évi OB-t. Készülünk a következőre, a 2021 évire. Köztudott, az idei év senkinek sem úgy alakault, ahogy azt tervezte. A COVID-19 mindent átrajzolt. HA8JP Tibi ingajáratban HA-PA között a munkából kifolyólag. Peti HA8SP és jómagam itthon, de a munkánk miatta eléggé elfoglaltak voltunk mi is, a szokatlan helyzet miatt. A helyzet rendeződött, november közepén sikerült a TA-19-et felállítani a Tibinél HA8JP, HA8SP, HG5DX, és jómagam. Gondolván majd a CQ WW CW forduló lesz a bemelegítő az OB-ra. Murphy Úr ismét meglátogatott bennünket. Időpontok átrendezése munka területén, "ugrott a bemelegítő", az antenna nem került a helyére.Próbáltuk az időnket beosztani, majd a karácsony környéki napokban az antenna installálásra kerül. Ez egy nagy tévedés volt, ugyanis amikor sütött a nap és lehetett volna antennázni, akkor még kis munka. Esőben pedig senkinek nincs kedve télvíz idején áztatni magát. Pedig télen, nagyon hitvány időben készült antenna műxik igazán jól!! Végül is az antenna a helyére keült 1,5 nappal a verseny kezdete előtt, kiváló swr értékkel. Továbbá, 1 napig fűtötte Tibi az utoljára 1,5 éve bekapcsolt végfokot, amely kiválóan dolgozott a verseny folyamán. Nem sikerült az idő rövidsége miatta egy másik antennát ha8kaz csoportkep

felépíteni 4-500 méterre, illetve a 2 rádió, 2 végfok 2, antenna setup-os felállást létrehozni. Marad a mindenből egy. Összességében nagyon jó volt a verseny, a MIX forduló nagyon nem jött össze, technikai probléma miatt. Öröm volt hallani a sok fiatal indulót. Felnőtteket meghazudtoló módon "osztották a jónépet!". Van remény az utánpótlásra, csak el ne rontsuk a hozzáállásukat. Gratulálok a felkészítőknek, igen komoly munkát végeztek!


 HA8V - HA8MV Gabi:

 HA8V 1Néhány szösszenet a 2021-es HA-OB versenyhez tőlem, mint a középmezőny stabil tagjától! A szabály nem volt ismeretlen számomra, az oroszok által régóta rendezett szerdai  Minijó alkalom a gyakorlársa.
 A korábbi FT-817ND-t lecseréltem egy kölcsön FT-857D-re. Így a korábbi relé halmazt és a hozzá tartozó dobozokat, tápegységeket ki tudtam iktatni. Sikeredett azonnal  70 wattot, akár VOX módban is használni, 2 kihúzott 80 méteren is működő  antennát gerjesztenem. Az egyik egy FD-4, (25 éves, már hámlik) a másik egy profi (szilicium völgyi) réz zsineg, ami nem fog széthullani soha! 40 éve a szabadban és csak egy picit fakult, ami egy fekvő Delta.    Az utóbbi CW-re zseniális, de ez kevés volt a jó eredményhez.
  HA8V 2A HA6ND tanácsát megfogadva az SO2V-t tudtam művelni ezzel a kiépítéssel. A CBR LOG-omban látszik az eredménye, a sáv tetején CQ-ztam, míg a másik VFO-val ráhívtam bárhol! Mivel nem volt ’átütő erőm’, ezért mind a két helyen csak fogyasztottam a villanyt.  Persze ez nem siránkozás, mert az legyen az első 10-ben, aki ezért tesz is valamit.
 A CW-vel el is voltam, de az SSB (és e miatt a MIX) siralmas. Ahogy mások hangfelvételeit meghallgattam, itt valami nagyon nem jó.
A DXLog.net programot használtam, tökéletes volt erre is.  Nálam nincs amatőr szoba, a fotó a konyhaasztal  ’sarka’, bár ez ovális. :-)

 Ebből világos is, hogy mit kell fejlesztenem.... Mindent! 

                               ’73:Gabi


HA5YD - Dóri

Kissé nehéz szívvel kezdtem neki a versenynek, mert morzézni még nem tudok, így eleve hátrányból indultam a legtöbb résztvevővel szemben. Aztán persze hamar belelendültem és gyorsan meg is feledkeztem arról, hogy most pörögni kéne és nem beszélgetni J sokan a nevemen szólítottak és sokaknak volt egy-egy biztató szava hozzám, ami mindig nagyon jólesik! A verseny összességében egy kicsit nehezebben ment, mint az ifi versenyek, sokat kellett keresgetnem az állomásokat és ez még nem megy olyan jól.HA5YD

Amúgy borzasztóan élvezem, hogy ahogy egyre több versenyen veszek részt, egyre több hívójel „tulajdonosát” ismerem, kezdem magam olyan otthonosan érezni apa rádióamatőr barátai között, mintha már az én barátaim is lennének!

Végül morze nélkül is elég jó eredményt sikerült elérni. De azért jövőre már morzézni is szeretnék! Bár nem tudom, hogy apának lesz-e türelme megtanítani rá!?


HA2MV - Sanyi

Élvezetes versenyen vagyunk túl.
Amikor pár éve a bevezetése volt a vita tárgya, akkor nekem sem nagyon tetszett, de beláttam, hogy a régi rendszer elvult volt, egyre kevesebben vettek részt, köszönhetően a csalásoknak is.
Akkor kénytelen voltam az IC765-höz gyorsan összedobni egy CAT interface-t. Verseny előtti nap álltam neki, emlékszem kellet hozzá egy 7407 vagy 7417-es IC.
Több órát kutattam a lomok között, mire találtam egy panelt amiről le tudtam forrasztani.
Be kellet gyorsan üzemelmem egy komolyabb LOG programot. Korábban görcsösen ragaszkodtam a HA5NG-féle DOS-os programhoz, jó is volt az addig.
Akkor az N1MM-re esett a választás. Nem volt sok idő próbálgatni, így problémám is volt vele.
Távíróban nem voltak jól beállítva az F-es macrók. a QSO logolását külön az ENTER-el kell csinálni.
Ennek az lett az eredménye, hogy ha elfelejtettem ENTER-ezni akkor a következő hívójel felülírta a vett sorszámot. Verseny közben nem is tudtam megkeresni a szükséges MACRO-t a doksiban.
Volt is hiba bőven, ráadásul a hangfelvétel sem lett elindítva.
Tavaly váltottam rádiót, FT1000MP M5F. Gondoltam a beépített két vevővel majd jobban fog menni. Szokatlan volt, nem volt rutinom, de nem csalódtam benne.
Megpróbáltam a DXLOGNET-et, de bajok voltak vele össze-vissza keveredtek a periódusok.
Most sem tudom miért, a második 10 percben a program már a 4-ig priódusnál tartott, aztán volt olyan is, hogy perióduson belül váltott másikra, vagy vissza. Felborult a dupla ellenőrzés.
Idén visszatértem az N1MM-hez. Péntek este nekiálltam összeszállítani a dolgokat, késő éjjel jutott eszembe, hogy jó lenne hangfelvétel is, érdemes visszaellnőrizni a problémás dolgokat. A rádiót régebben használtam FT8-hoz is, így volt kiépítve egy AUDIO kábel a PC felé. Itt elkövettem egy hibát.
Ezen a kimeneten a két vevő kevert kisszintű jele van kivezetve, így hiába van az előlapon lehallkítva a segédvevő, a hanfelvételben jó kis QRM van, a két vevő egyszerre szól.
Okosabb lett volna az előlapon lévő második fejhallgatót a PC-re kötni és sztereóban csinálni a felvételt, így szét lehet lehet választani a két vevőt.
Azért értékelhető. Verseny közben gyorsan feljegyeztem a kérdéses eseteket, volt kb. 5-6, érdemes volt visszahallgatni. Én ezt a programot használom hanfelvételre: RECALL-PRO.
Ami jó benne: kicsi, egyszerű,jól tömörít, a visszajátszáskor a valós időt mutatja, nem a felvétel indításától eltelt időt, így szinkronban van a LOG-al.
Még a verseny előtt be akartam üzemelni egy fejhallgatós mikrofont, de kiderült, hogy az egyik füles KH-s, így erről lemondtam, maradt a kézi mikrofon.
RIG: FT1000MP M5F. Most kezesebb volt, már egész jól megy a két vevős munka. Persze van mit javítani. Totál fel van szűrőzve, hasznos is volt. Egy panoráma display még jól jönne hozzá.
Antenna: egy félhullámú dipól-féleség, ahogy el tudtam helyezni a 30*30 méteres telken, kb. 20 éve van fent változatlanul. POWER:450-500W. FL2100Z
Gratálok mindenkinek, különösen azoknak akik képesek egyedül, egyszerre két rádióval hatékonyan dolgozni, úgy látom ehhez születni kell, és biztos sokat kell gyakorolni. Nem beszélve a komoly technikai munkáról.
Ami nem tetszett: vannak állomások aki extrém nagy sebességgel dolgoznak CW-n, szerintem van egy ésszerű határ, kb.30 WPM körül ami még talán nem riasztja el a kisebb CW tudásúakat.
SSB-re is vonatkozik, hallottam "kérdezze meg orvosát gyógyszerészét" stílusú hadarást is.
Tanulság: Nem az utolsó este kell hamar-gyorsan... Ezt persze megtanulhattam volna, volt rá 66 évem.
A verseny nagyon tempós lett, jó ez, de ahogy öregszem érzem a nehézségeit. Alcheimer???
Boldog Új Évet és jövőre ugyanitt!


HA5MS, HG5PS, HG5YL, HG4GIN

RH-OB 2021 gyermekszemmel – több részletben

ha5msHA5MS – Márk (10 éves)

Első RH versenyem, korábban csak egy ízben versenyeztem URH-n.
Nagyon korán keltünk apával (HA4GIN) és két testvéremmel, mert 60 km-nyit kellett autóznunk, hogy a MRASZ székházba érjünk a verseny kezdetére.

 

hg5ylHG5YL – Doti (13) Első CW versenyem. Nagyon izgultam. A három fordulóból az első volt az „enyém”,  az SSB és a vegyes fordulókban két öcsém indult. Bár nagypapámmal (HG4I) gyakoroltuk a hívójelek vételét, de először nem ment valami fényesen… Viszont kezdek belejönni a versenyprogram használatába, a billentyűzet kezelésébe.

HA5MS – Már a YOTA aktivitáson is tetszett az RH QSO-zás, de itt nagyon kell csipkedni magát az embernek… A verseny előtt már adtam 1-2 hétköznapi CQ-t, csináltam néhány QSO-t. Az jó volt az izgalom oldására… Nagyon jól éreztem magam a versenyben, de jó lenne valamilyen rendszeres gyerek, vagy ifi étertalálkozó, vagy valami olyasmi, mint ami december végén volt a kezdőknek.

hg5psHG5PS – Pat(rik) (10) Bár még nem vagyok jártas a távíróban, de megpróbáltam a vegyes üzemmódot, Doti segített az utolsó két periódusban. Nem én írtam a LOGot, de a többségét jól tudtam venni. Megfigyeltem, milyen gyorsan távíróznak a nagyok.

HG5YL – Igazándiból kedvet kaptam a távírózáshoz. Kár, hogy kevés a szabadidőm és a járvány miatt nagyapámékhoz sem járunk mostanában. Más rádiózási lehetőségem pedig nincsen. (azóta épült családi antenna, használják is lelkesen)  Minden esetre folytatom a gyakorlást és a lehető leghamarabb szeretnék morze vizsgát is tenni.

HG5PS – Eleve tudtuk, ha mindegyikünk csak egy fordulóban indul, nem lehet nagy esélyünk jó helyezésre – de mégis megérte, mert nagyon jó volt! Legközelebb már megpróbálunk külön QTH-ról versenyezni, ha lehet.

HG5YL – azóta kaptam gyakorlásra egy gyorsbillentyűt, sőt egy saját mechanikát is nagypapámtól, nagyon élvezem. Legközelebb biztosan gyorsabb leszek már valamelyik versenyen. Köszönöm a hívók türelmét.

HA5MS – Márk. A verseny és a QRA rendberakása után nagyon fáradtan indultunk haza. Lazításként kaptunk egy kis meglepi nasizást. A következő héten pedig egy rádiós és elektronikus építő játékot kaptunk tesómmal (10. szülinapunkra). Már építettem is két rádiót, diszkófény vezérlőt, futófényt, meg egyebeket. Nagyon jó!

HA4GIN – Donát (39), a három gyermek apja. Legalább úgy izgultam, mint a srácok. Élve a lehetőséggel a székházból rádióztunk 1 gyerek – 1 forduló alapon. Köszönjük. Van miben fejlődnünk: készülék ismeret, szoftver ismeret, versenyforgalmazási rutin, stb. Láttam, mindhárom srác nagyon elfáradt a végére, de én is!

ha4gin

 HG5PS – Pat.  Azért az nagyon gyors, hogy 10 percenként „új verseny” indul, az nagyon durva és ott nem lehet lazítani! Meg amikor egyszerre ketten-hárman hívnak…


HA3NU - Laci:

Közel 50 éves versenyzői múlttal a hátam mögött még mindig tudok tanulságokat leszűrni egy-egy verseny után, főleg ha az az új rendszerű RH-OB.

ha3nu 1Bár tavaly már fontolgattam, hogy már nem fogok kihúzni 300 méter koaxot a dzsuvás-tüskebokros, lejtős erdőben egy három órás versenyért, de csak megtettem az idén is. Ráadásul most ehhez egy kb. négyórás bokorirtás kellett + egy kis famászás, mert már nagyon húzták a faágak az antenna huzalt. Jó időben nekiálltam a szoftver kipróbálásának is, először úgy gondoltam, hogy a DX-LOG-ot használom. Előtte már pár versenyen próbálgattam, úgy gondoltam jó lesz. Aztán pár nappal a verseny előtt Kb. 3-4-szer próbáltam elindítani rajt az OB-t, de mindannyiszor már indításkor lefagyott, így aztán a DX-LOG-ról lemondtam. Pedig bizonyára több szorzó lehetett volna, ha látni milyen szorzók nincsenek még megcsinálva.
Maradt a Win-test a már bevált 6ND féle szkriptekkel futtatva. Ezt már tavaly és tavalyelőtt sikerrel használtam, de azért lenyomtam pár sikeres tesztet rajta.

Szerdára minden készen állt, aztán csütörtökön mikor bekapcsoltam a számítógépet kiírta, hogy system battery error. Sebaj pénteken vettem egy CR2032 -t és este kicseréltem. Itt kezdődött a kalamajka. Az elemcserével nem volt gond, viszont a kábelezés szétszedése-összerakása után a billentyűző áramkör nem volt hajlandó normálisan működni. A PTT ment, a billentyűzés nem. Ha átraktam a másik rádióra ott ment a billentyűzés és nem ment a PTT. Ezzel azért lehet együtt élni, mert van lábkapcsoló.

ha3nu 2

Az állomás és a  második dipól helye

Az igazi fekete leves természetesen a verseny kezdetén jött ki. Amint az első QSO-t akartam a 2-es állomáson beírni kijött egy hibaüzenet, valami script zero error... javítsam ki bla-bla (sosem írt ki ilyent) és nem hagyta hogy beírjam a QSO-t. Nyomogattam mindent, amennyire az idő engedte, mert közben az 1-es rádión jöttek az állomások. 17 QSO telt el, mire valaminek a hatására végre bevette a QSO-t (talán, hogy a vett sorszámból kitöröltem a nullákat). de ez nem biztos csak az, hogy a többi fordulónál sem maradt el ez a móka. A távíró forduló végülis egész jól lement, itt nem volt olyan nagy veszteség a gyengébb visszahívó állomás, azonban SSB-n már karakteresebben érezhető volt a dolog. 6PX meg is jegyezte "hű de gyenge vagy". A vegyesen megint jobb volt a helyzet, mert a visszahívó állomást hagytam CW-n, ahol jobban "elmegy" a gyenge jel. Bár az utolsó 5 percet egy HG5PS hívójelű állomásra szántam, de nem tudtam megcsinálni.
A versenyen vétett hibás QSO-król:
CW: 0 hiba - ez tetszik
SSB: a két rádió egyszerre hallgatása növeli a hibaszázalékot, no meg valószínű romlik az "értő" hallásom, (a több mint fél millió QSO-val a hátam mögött bizonyos fokig talán érthető), mivel visszahallgatás után sem vettem észre a hibákat:
két rosszul vett sorszám (15/17, 51/61), aztán HA5MA helyett HA7MA, bár itt Laci nem állt rajtam. Már annak tudatában, hogy tudtam HA5, visszahallgatam vagy ötször és mindig 7-et értettem...
MIX: három bosszantó hiba: CW-n volt a qso és az ssb-n álló rádiónál írtam be a logba....(valószínű a script error miatt próbálkoztam így) + egy kapkodás eredménye: HG5ONE/P az E betű után már nyomtam is a lábpedált....lemaradt a /P + egy gépelési hiba

Tanulság másoknak is: figyelni kell azt is mit mond a másik fél, mert ha én 7MA-t mondok, akkor az 5MA-tól is vonnak le pontot ha vele van a QSO. Vagy visszaigazolom  "vettem az 51-et" és az 61 valójában, de nem javít ki az ellenállomás, akkor neki is vonnak pontot.

A logokat tanulmányozva 3 állomás dolgozott SO2R üzemmódban (6OI, 6PX, 3NU), távírón ők vitték az első három helyet, azonban SSB-n inkább az számított ki hogy "kapta el a fonalat". Ez 6PX-nek egyértelműen bejött, mindössze 13 visszahívott QSO-val is torony magasan verte a mezőnyt, de még HG1G is megelőzött anélkül, hogy elmozdult volna a frekijéről, úgy hogy én 34 QSO-t csináltam a második állomással. A MIX-et nem lehet ilyen egyértelműen megítélni, ott az SO2R mellett a taktika is számított, de itt is tényező volt ki hogy kapta el a távíró és SSB közt lüktető ritmust.

Amúgy klassz volt a verseny, öröm volt találkozni régi barátokkal és az új generáció képviselőivel. Gratulálok az első helyezetteknek/dobogósoknak 6PX, 6OI, HG1G, 5JI

(utóbbinak külön a 3 nulla hibás logért is!) Mindenkinek köszönöm a QSO-kat.

VY 73 Laci ha3nu


 

HA6P (HA6PX) Csaba:

Az OB negyedik éve duplán fontos verseny.  Nem csak móka és kacagás, mert a rendezése is elég sok erőforrást emészt fel de hálás munka, úgy látszik megtérül és összehozza a csapatunkat.

A technikán nem különösebben változtattam.   Történt egy rádiócsere ami a fülemnek jó de ettől függetlenül minden a megszokott.   A verseny előtt 6ND Gyuri segített kitenni a második dipólt amit csak vételre használok.  Nagyjából 200 méterre van az állandó antennámtól.

ha6px

Adásra a jól bevált dipólhangolót használom amellyel a 80 méteres sávban bárhol tudok tökéletes SWR-t kapcsolni.   Erről pár éve írtam.   (Szét is osztottam kb 20 db panelt, működik is belőle 3-4 darab.   December végén a MRASZ székházban is beüzemeltünk egyet.)
Két rádió, két végfok, útvonalválasztó relé, dipól-kapcsoló.   Minden megvolt, csak össze kellett dugdosni a normál SO2R-től eltérő rendszert és kész is az állomás.   Ez a "csak összedugdosni" pénteken egész nap tartott mert annyi hibát találtam, hogy alig hittem el.   Így az a napirendi pont el is maradt, hogy SSB-n megcsinálom kattingatósra a rádiót vízesésdiagrammal.   Majd jövőre.

Nem csak a saját dolgomat kellett intézni, hanem a skimmert és a sávfelvételt is.   Ez utóbbi péntek éjszakai kaland volt.   Cseréltem koaxot a skimmer antennáján és amikor lekövettem, odavezettem a helyére akkor derült ki, hogy a koaxnak semmi baja nem volt, csak nem az volt bedugva hanem egy leszakadt 7-es antenna...  Antennával sokkal jobban működik.

Megfogadtam, hogy agresszívebben fogok keresni mint az előző években.   CW-n az első perctől  kezdve kerestem is.  82-33 volt a CQ/SP arány.   Sajnos volt 9-10 olyan perc amikor csak 1 QSO volt. Azonnal érezhető volt, hogy sokkal többen vannak mint általában.  A visszahívás során arra jutottam, hogy inkább azokat hívom akit más nem.   Fura terjedés volt, az erősködésből általában rosszul jöttem ki és ez nem fért bele a tervbe.   Sokat kaptam a CW-n, jobban kell alkalmazkodni.

SSB előtt beszélgettünk, jó freki volt.   Aztán amikor kezdődött a verseny rossz lett.   Elmenni nem mertem, mert ennek ellenére hívtak.  Új verziót telepítettem a DXLOG-ból ami már a második rádión is jól mutatta a periódust cserében valami történt a sorszám-szerverrel.   Emiatt időnként nem ugrott a sorszám (sőt visszaugrott).   Elég keserves volt, csináltam is hülyét magamból, hogy javítgattam.   (Később a minitest-en találtam egy jobb beállítást de ott is hibázott csak kevesebbet)  A valóságnál kisebb sorszám miatt nagyon el voltam keseredve, nem gondoltam, hogy ilyen sok a duplázás.   Érzetre jól ment, így keveset kerestem.   Kis statisztika:

QSO/perc 0 1 2 3 4 5 6
darab 1 2 9 12 13 8 5


A 0-1-2 kusós perceket kell minimum 3-ra fejlesztenem a jövőben.  A 0 teljesen elfogadhatatlan.

A MIX-re a tavalyihoz hasonló volt a taktikám, de csak részben teljesítettem.   Úgy terveztem, hogy ellavírozok SSB-n és az utolsó negyed órában megyek át CW-re.   Nem így lett.   A nagy aktivitásnak hála CW-n is folyamatosan lehetett dolgozni, így elkezdtem összeszedni a szorzókat illetve azokat akiket az előbb  említettek szerint könnyű volt megcsinálni.
A MIX-en elért a péntekről megmaradt KH.   Elment az egyik végfokom PTT-je.   Elkezdtem csapkodni-kapkodni aztán eszembe jutott amit szoktam mondani: ez a verseny túl rövid a hibakereséshez.   Ha maradt működő rádiód használd!   Így is tettem, mentem alappal aztán negyed óra múlva "visszajött" a PTT...   Sokat nem vesztettem, néhány QSO lehetett csak.  Talán ezen múlt a vegyes elsőség, mert 4 QSO vagy 2QSO-1MULT  változtatott volna, de a technikai hiba is az én hibám nincs semmiféle "ha".

Többször került elő másoknál is az aktivitás kérdése...  Személy szerint is köszönöm mindenkinek aki bekapcsolt.   Nélkületek nem lett volna ekkora őrület!   A nagy aktivitás teret adott a különféle taktikák alkalmazásának.  A szorzók miatt kisebb PWR-el is lehetett CQ-zni - nyilván CW-n jobban - mert kellettek.  

Nekem nagyon kedves az a tény, hogy 13-an voltak 21 év alatt (valójában 14-en, de HA6AA Léna a multi HG6N-t erősítette).   Nem állítom, hogy megváltottuk a világot de hiszem, hogy ez egy jó folyamat kezdete.   Az OB-hoz hasonló IFI-versenyek jó tréninget biztosítanak nemcsak nekik, hanem az idősebbeknek is.

A beküldött eredmények alapján a második hely stabilnak látszott, az első elérhetetlennek.  Így nem terveztem visszahallgatni a versenyt.   Zoli  6OI viszont beültette a fülembe a bogarat azzal, hogy neki volt olyan minitest amikor nem azt adta a DXLOG mint amit logolt.   Nagy duzzogva nekiestem végighallgattam és találtam is hibát.   Ahogy utóbb kiderült jól tettem!   Például a nagy kapkodásban 6PX-ként hívtam meg a 3NU-t... be is buktam pedig olyan jó kis QSO volt.

A kétrádiós forgalmazás időnként zavaró az ellenállomásoknak, mert amikor 2-3 mp-et kell várnia egy riportra nem tudhatja, hogy szerencsétlenkedek  vagy éppen riportot adok egy másik frekin és azért kell várnia.   Akik sokat versenyeznek ezen már nem lepődnek meg.  Köszönöm mindenkinek a türelmet!   Jövőre újra az OB-n, de addig még lesznek versenyek...

73...Csaba-HA6PX