RH-OB 2017.

Írta: HA6PX.

RH-OB 2017 

 Mindenkinek köszönjük a részvételt!

 

 

RH-OB 2017 összefoglaló

Az előkészületek 2016 augusztusában elkezdődtek. A versenykiírás vitaanyaga nyilvánossá vált és néhány dolgot szavazásra tettünk fel. Mivel teljesen új és részben szokatlan volt a kiírás, többen kétkedéssel fogadták, és a részvevők számának jelentős visszaesését jósolták. Szerencsére a mi optimista várakozásunk jött be, mert a résztvevők száma gyakorlatilag változatlan maradt, és a verseny után sok pozitív visszajelzést kaptunk. Megpróbálom összefoglalni a tapasztalatokat.

 

Előkészületek:

Az egész verseny alapelve a teljes nyilvánosság volt, ami a kor jelenlegi technikai színvonalán már aránylag könnyen megvalósítható. Hosszú évekre, évtizedekre visszamenőleg sokan kételkedtek a verseny tisztaságával kapcsolatban, ezeket a kételyeket szerettük volna drasztikusan eloszlatni. Reméljük, hogy sikerült! A hangfelvételek készítése és a pontos frekvencia logolása is ebbe a gondolatmenetbe illeszkedik. Ezek nem hungarikumok, hiszen sok nagy versenyen szintén előírás azok részére, akik dobogón szeretnének végezni.

Az értékelési alapelvekkel kapcsolatban merültek fel olyan kérdések, amelyekre előzetesen nem tudtunk konkrét választ adni. Ilyen volt, hogy mennyi QSO-tól nem számítjuk be a versenybe a nagyon keveset rádiózókat, vagy mikor számít valaki segítőnek. A válasz egyrészt szubjektív, másrészt mivel az előző évek nem voltak mentesek a visszaélésektől, nem akartunk kézikönyvet kiadni az ügyeskedőknek. Szerencsére ebben az évben sem direkt csalásra, sem bármilyen sportszerűtlenségre  utaló nyomot nem találtunk.

Szoftverekkel kapcsolatban adtunk tippeket, információkat. Mint utóbb kiderült, itt is az volt előnyben, aki elkezdett készülni. Túl nagy aktivitás nem volt ebben a kérdésben, a meglepetések a versenyen voltak.

Értékelés:
A verseny a jegyzőkönyvek beküldésével fejeződik be. Annak ellenére hogy a kiírás szerint a logokat a verseny honlapján kértük feltölteni, többen e-mailben küldték el. Ezek elfogadásakor az volt az alapelv, hogy akik kevés összeköttetést naplóztak azok anyagát feltettük, de a bajnokesélyeseknek maguknak kellett megoldani a feltöltést.

Sajnos egy jegyzőkönyv nem került be a rendszerünkbe, utólagos feltöltés után kontroll lett. Nem derült ki egyértelműen a feltöltés sikertelenségének az oka, de nagy a valószínűséggel a feltöltő nem volt elég figyelmes. Ebből tanulva a jövőben úgy fogjuk kialakítani a jegyzőkönyvek fogadását, hogy még hangsúlyosabb legyen a visszaigazolás a sikeres küldésről.
A alábbi táblázatban a beküldött LOG-ok számát látjuk napokra bontva. Jól látható, hogy vasárnap estig , azaz másfél nap alatt a jegyzőkönyvek közel fele beérkezett !

jan. 14. szombat 26 db
jan. 15. vasárnap 11 db
jan. 16. hétfő 5 db
jan. 17. kedd 4 db
jan. 18. szerda 1 db
jan. 19. csütörtök 4 db
jan. 20. péntek 3 db
jan. 21. szombat 1 db
jan. 22. vasárnap 2 db
jan. 23. hétfő (időn túl) 2 db
jan. 24. kedd (időn túl) 1 db
================== =====
Összesen 60 db

A logokban szereplő igazi hívójeleket ellenőrizve kiderült hogy csak pár darab olyan állomás volt aki legalább egy fordulóban rendesen versenyzett, de nem küldött jegyzőkönyvet !

A hangfelvételek kérdésében többen kétségeiket fejezték ki. Meglepő módon 25-en küldtek hangfelvételt a versenyről. Nem volt mindegyik kifogástalan minőségű, de a hibákból lehet a legtöbbet tanulni. A felvételek nem csak az értékelőnek kellenek, hanem mindenki magának ki tudja javítani a jegyzőkönyvét beküldés előtt, és az értékelés után újra vissza tudja hallgatni, hogy jogos volt-e a büntető pont. Még régi versenyzők is meglepődtek néha, hogy a verseny hevében történt összeköttetést visszahallgatva már mást írnának a LOG-ba.

A hibák pedig több esetben eldöntöttek helyezéseket. Ha pedig valaki kíváncsi, hogy a többiek hogyan rádióztak, akkor csak meg kell hallgatnia.

A KHz pontos frekvencia kérdése: A versenyben értékelést kérők közül mindössze 8 állomás nem küldött kHz pontos jegyzőkönyvet! Többen hagyományosan papírra logoltak, mégis megoldották a frekvencia feljegyzését bizonyítva ezzel, hogy nem lehetetlen küldetés. Köszönöm mindenkinek, sokat segítettek az értékeléskor amikor a visszahallgatni kívánt összeköttetést kerestük a "sávban". Aki csak az OB miatt oldotta meg a rádiója és számítógépe összekötését, a jövőben bizonyosan hasznát veszi majd a rendszerének. Gondoljon csak arra, hogy visszahíváskor csak kattintgatni kell a cluster/skimmer bejelentésekre!

Az SDR-felvételek nagyon jó minőségűek, és hasznosak voltak. Az ország átellenes pontjain két helyen rögzítettük a versenyt. Egyetlen olyan állomás volt, amelyik egyik felvételen sem volt hallható, de mivel egyetlen összeköttetést csinált, nem volt értékelhető. A gépi ellenőrzés után az összes kérdéses összeköttetést meg tudtuk hallgatni.

Jegyzőkönyvek értékelése: A 2017-es RH-OB-n 160 perc alatt több mint 6000 összeköttetés született, a beérkezett logok 10 301 sort foglaltak el az adatbázisban. Ebből a gépi értékelés után körülbelül 300-at hallgattunk meg a felvételek segítségével.

A verseny elejét és végét mindenki nagyon fegyelmezetten betartotta. Nem voltak össze-vissza járó órák. Mindösszesen 3 állomás kapott büntetőpontot emiatt. Ez az előző évek tapasztalata alapján nagy előrelépés. Sokan vezettek papír logot ahol általában a QSO elejét írjuk fel ellentétben a számítógépes logvezetéssel, amikor a végét. Ennek ellenére elenyésző volt a +/- 2 perces eltérés, szinte mindig 1 percen belül maradtak az összeköttetések.

A pontos idő kezelésével ellentétben a sorszámok kezelése már lazábban zajlott. Jellemző volt, hogy a jól adott sorszámok a jegyzőkönyv utólagos begépelése közben elromlottak. Emiatt sajnos két állomást CHECKLOG-ba kellett sorolni.

Általában az értékeléskor az adott riportot szokták jónak feltételezni. Mi is így tettünk, de minden esetben meghallgattuk az összeköttetéseket, amelyekben nem egyeztek az adatok. Az eredmény meglepő volt, hiszen 20-30% -ban az adott sorszám volt rossz ! Ebben persze benne van az utólagos gépelési hibákból, a jegyzőkönyvvezetők nem megfelelő használatából vagy szoftver hibából adódó eltérés is.

Gyakori hiba volt, hogy komplett összeköttetést nem naplóztak állomások. Többnyire a LOG-programmal való küzdelem állhat a háttérben. Természetesen a vétlen állomások pontjait visszaadtuk.

Némi dilemmát okozott, hogy mi legyen azokkal az összeköttetésekkel, ahol az ellenállomás rossz sorszámot nyugtázott le, de azt a küldő állomás nem javította ki. Úgy döntöttünk, hogy az ilyen összeköttetés egyik állomásnak sem érvényes, és mindkettő büntetőpontot is kapott érte.

Az "Előzetes eredményjegyzék" kihirdetése után óvás nem érkezett. Ez alapján bátran mondhatom, hogy az értékelés szigorú, de mindenképpen átlátható és igazságos volt. A jövőre vonatkozóan úgy tűnik, hogy az elképzelések, a szabályok megállták a helyüket. Természetesen minden építő javaslatot szívesen fogadunk, de úgy gondolom, hogy a versenykiírást csupán néhány elemében érdemes változtatni, ahol felhívjuk a figyelmet a lehetséges hibákra.
A CW forduló elején nem könnyítette meg a dolgunkat, hogy még "ment" a sáv, helyet is nehéz volt találni. A periódus végére már megfogyatkoztak az állomások. Kérdés lehet, hogy ennek fényében érdemes-e később kezdeni egy órával, vagy el kell ezt fogadni mint nehezítő tényezőt. Nyilvánvaló ellenérvként szerepel a vegyes forduló későbbi befejezése.

Végezetül minden résztvevőnek köszönjük, hogy együtt töltöttünk a sávban egy szombat délelőttöt. Várunk minden versenyt szerető rádióamatőrt 2018 január 13-án!

 

 További információkat a fórumon találsz vagy írj nekünk levelet az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

                 Salgótarjáni Városi Rádióklub