Élménybeszámolók 2020.



A rendezők beszámolója (Salgótarjáni Városi Rádióklub)
HA3LN - Csaba
HA5OW - Laci
HA2G - Robi
HA8EK HG8C - Tami
HA6ON - Pista
HA2TAT - Gyuri
HA8JV - Pali
HA6OI - Zoli
HA5TI - Pista
HG6N - Gyuri, Léna, Tomi
HA7JTR - Laci
HA6PX - Csaba
HA6NY - Gyula
HA8EK - Tami


A rendezők beszámolója (Salgótarjáni Városi Rádióklub)

A 2020-as Rövidhullámú Országos Bajnokság értékelése befejeződött. Óvás észrevétel nem érkezett, az eredmények beküldött és ellenőrzött LOG-ok, felvételek böngészhetők az "Értékelés" menüpont alatt.
Ez volt a negyedik verseny ezzel a szabályrendszerrel.   Szokásunkhoz híven kezdjük a statisztikával.

  2017 2018 2019 2020
Összes hívójel 66 76 80 78
Jegyzőkönyvek 60 57 61 69
Kontrol 15 7 5 5
Értékelt egyéni 36 42 44 56
Értékelt multi 5 4 9 7
Pontos frekvencia 24 45 50 56
Hangfelvétel 25 27 31 36

Érdemes néhány számot megnézni a táblázatban. A beküldött LOG-ok száma nő.   Nagy öröm, hogy olyan komoly gyakorlattal rendelkező állomások hallhatók a versenyen akik az előző években nem voltak résztvevői.    Ennek következtében érzésre is gyorsult a tempó.
A verseny előtti és utáni időjárás a déli országrészen komoly pusztítást végzett az antennákban.   Ennek hatása már az OB-is érződött, a HA-DX -re aztán tetőztek a bajok.

Szembetűnő a magyar állomások technikai fejlődése.   A modern versenyzésben (és a napi forgalmazásban is) szinte elengedhetetlen a CAT használata.  Jól látszik a fejlődés.

Az ifjúsági kategóriában 3 indulónk volt.   Érthetetlen, hogy miért nem sikerül ifjúsági állomásokat aktivizálni amikor szükség lenne arra, hogy megmutassák magukat.  
HA2TAT eredménye SSB-n a középmezőnyben van, tehát nem érdemtelenül lett bajnok.
HA5DH idén is ott volt a versenyen.   Újonc volt HA3SB Bálint aki egyedül segítség nélkül kellett hogy összeszedje magát a versenyre. Mindhármójuknak gratulálunk!

A többkezelősök versenyében az idén nagyobb volt a szakadék az első és az üldözők között.   Ennek fő oka, hogy nem volt HG8DX.   HG7T visszatért a versenybe, de a forgalmazását sorozatos műszaki hibák zavarták.  A harmadik helyezett HG1R-el szoros versenyben voltak.
A bajnok HG6N (op HA6AA Léna, HA6ND Gyuri, HA8RT Tomi) közel 600 QSO-ja magasra teszi a lécet, de már vannak ötleteik a további fejlesztésre.
Bízunk benne, hogy a jövőben lesznek állomások akik komolyan felveszik a kesztyűt ebben a kategóriában is, hiszen pontosan ugyanaz a technika és forgalmi készség szükséges a modern versenyzésben.  Ami pedig a terjedés szempontjából szúk időszakban sokat hoz különösen jól fog jönni majd ha már nyílnak a sávok.

A női verseny 4 résztvevőt hozott.    Ezúttal HA5BA Klári vívta ki a bajnoki címet HA5YG Gabi és HA5FQ Márti előtt.

A férfi verseny egyértelmű favoritja HA3NU Laci egy kapcsolóval kikapcsolta magát a vegyes fordulóból így a bajnoki címet HA6P(X) Csaba örökölte.  Minimális pontkülönbséggel követi HA6OI Zoli.   A beküldött jegyzőkönyvek alapján mindössze 16 pont volt kettejük között így akinek kevesebb a hibája az nyert.    A dobogó HA8JV Palival lett teljes akit ugyancsak régen lehetett OB-n hallani és a legerősebb volt az egy rádiót használók között.

A sportegyesületek versenyében a Salgótarjáni Városi rádióklub vitte el a bajnoki címet egyrészt a tagok aktivizálásával - 11 indulóval - másrészt pedig a szép eredményekkel.  Utánuk következik a BKV Rádióklub 6 indulóval, majd a Füzesgyarmati Rádiós Egyesület 3 értékelhető jegyzőkönyvvel

A értékelés az előző években megszokott rendszer szerint történt.   Készültek SDR alapú sáfvelvételek amelyek segítségével minden előforduló eltérést meghallgattunk.   Könnyebbség volt az új értékelő szoftver használata melybe az ellenőrzés végeredménye azonnal rögzíthető, kommentelhető.
Az idei értékelésben is hosszú volt a hibalista de általában elmondható, hogy tisztább LOG-ok érkeznek.  Érzésre CW-n kevesebb volt hiba.   SSB-n jellemzően a különféle tájszólások és a helytelen szóhasználat együttese jelent gondot.   Van még HA-HG hiba ami valamilyen régi megszokás miatt lehet.
Továbbra is sok a rosszul adott sorszám.
A verseny időtartamának pontosítását kérték többen, ezt meg fogjuk tenni.
Általában az idővel nem volt gond, csak 2-3 jegyzőkönyv volt szinte értékelhetetlen a pontatlan idők miatt.

Az OB-kon is volt olyan LOG (az URH-n is) és a HADX-en nagyon sok amely formailag értékelhetetlen.  Excell, World...stb.  Nyilván ha valaki segítséget kér a jegyzőkönyve elkészítésében akkor ezt megtesszük, de a bajnokesélyesek maguknak kell végezzék.
Többen azért maradnak távol a versenyektől, mert nem tudják hogyan kezdjenek hozzá.   A versenyrendezők de a versenyzők is segítsék azokat akik ezt igénylik!   Fontos, hogy akik nem tudnak valamit tegyenek fel kérdéseket, hiszen arra lehet válaszolni amiből mindenki tanulhat.   Ezt az információhiányt nem tudjuk másképp áthidalni.   A régi módi, hogy "bemegyek a klubba és nyitva tartom a szemem" klubhelyiségek híján nem működik.   A verseny nem egy extra dolog, csak egy olyan nap amikor a szokásostól többen vannak a sávban.

Végezetül a köszönet minden résztvevőnek, érdeklődőnek. 
Az értékelő programot HA8RT Tomi írta, az ellenőrzés HA6OI Zoli és HA6PX Csaba munkája.  Az ellenőrzés ellenőrzésében HA6ND Gyuri segédkezett.

Találkozzunk 2021 január 9-én a '21-es OB-n!

73&DX !
A rendező:                         Salgótarjáni Városi Rádióklub

A folytatásban a ti leveleitekből válogatunk.  További infókkal, hozzászólásokkal folytassuk a MRASZ fórumán!

vissza az elejére....



HA3LN-Csaba:

Sziasztok!
Koszonom a szervezest, az uj kiirasban most vettem reszt eloszor. Igazi verseny volt, mozgalmas periodusokkal, kifejezetten jo aktivitassal.
Most kiserleti jelleggel kapcsolatam be, a teljes 1/4 vertikalom nem erre a versenyre valo, ahogy haladtunk elore a versenyben, fokozatosan "halkultam el", ezert "csak" SO1R1Freq voltam.
Vegre egy verseny, ahol nem eleg, hogy leallsz CQ-zni es miutan mindenki meghivott akkor a vegen nyersz. Ide valoban operatori ugyesseg es technika kell.
Velhetoen elkovettem egy jokora taktikai hibat, a CW es SSB periodus vegen x:48:59-kor abbahagytam, hisz az ertelmezesem szerint a periodus 49-ig(!) tart, tehat a 49:01 mar nem lett volna ervenyes. Ehhez kepest, meg javaban zajlottak az esemenyek 49:00 utan is.   ...majd jovore.
Felvetelt nem keszitettem, mert varatlanul alakult ugy, hogy indulok, de valoszinuleg nem is lesz ra szukeg, mert nem leszek 1-4 kozott.
CU 2021.
73!
Csaba  HA3LN / HG3N

 vissza az elejére....



HA5OW, Laci Pécelről.

Ez volt az első verseny, amikor a DxLog.net programot használtam. A programot előző este töltöttem le, és a verseny előtt 2-3 órával sikerült rábírnom, hogy elinduljon, majdnem egész jól.

 A programot nagyon jónak tartom, de meg kell tanulni a használatát, különösen a fejléc kitöltését, beállítását, pld, CW módban.

Nálam még a pc nem tudott adni riportokat, csak a logolásig jutottam el, így az eredmény számomra egészen jó volt, de van sok tanulság is. Más programokat használok a mindennapi forgalomban, így a pc és a rádió közötti kapcsolatot biztosító csatlakozók portjainak kiosztását, működésének beállításait, és még a programban történő mozgást is tanulnom kell. A magnózást is úgymond elindítottam, de csak a vétel szerepel a felvételen, az adóm jelét még meg kell tanulnom hozzá kapcsolni.

Hasznos volt a HA2NA, Attila ismertetője, de pont azokat a részeket nem taglalta, amiket én most nem tudtam megfelelően beállítani.

A versenyen több állomás szédületes tempóban csinálta a qso-kat, amit szerintem a gyakorlatának és a hatalmas teljesítményének köszönhetett. Emiatt a verseny kategóriáit is elemezve, igen csak kiegyensúlyozatlan eredmények születhettek, gondolok a többség által használt 100 wattos teljesítményekre és a több kilowattos adókra, a jó helyen települt versenyállomás és saját QTH-k előnyeire.

Minden tiszteletem a kiváló operátoroknak, de ez kategóriázás szerintem nem ad megfelelő inspirációt a kisebb teljesítményű állomások versenyzéséhez.

Saját technikai felkészülésemben igyekszem tovább fejlődni, de van, amivel nem tudok versenye szállni.

További eredményes rádiózást kívánok minden versenyzőnek, megfigyelőnek, gyakorlónak!

Tisztelettel, Laci/HA5OW

 vissza az elejére....



HA2G - Robi

KÖSZÖNÖM A SZERVEZŐKNEK ÉS AZ ÉRTÉKELŐKNEK A MUNKÁJÁT, JÓ VOLT ÚJRA TALÁLKOZNI A BARÁTOKKAL Vy73 !
Robi

 vissza az elejére....



HA8EK HG8C - Tami

Letöltve a SDR felvételeket meghallgattam a jegyzőkönyveim hibáit s szomorúan megállapítottam, hogy helytállóak a bejegyzések.

Gratulálok a kiértékelő(k)nek, iszonyú munkát végezve lett meg az eredmény, és ha annyi hibát vétettek, mint az enyémben, 100%-os a munka.

Mégegyszer köszönöm a sok munkát mindannyiónk nevében!

 vissza az elejére....



HA6ON - Pista

Köszönöm mindenkinek a QSO-t. Az előző évhez képest összesítésben sikerült több összeköttetést és – várhatóan – több pontot gyűjteni ugyanazzal a technikával, amelynek főbb alkotói a képen láthatóak:

ha6on

HA7SG (Gábor) által tervezett, saját építésű adó-vevő, ami sajnos PC-ről nem vezérelhető, így keresni csak „tekergetéssel” lehet. A rádió egy 180-200W kimenő teljesítményű tranzisztoros végfokot hajt meg. Ami nem látható, a 30-35m hosszú kis veszteségű koax tápvonal másik végén egy vízszintesen kifeszített félhullámú dipól kb. 10-12 m magasságban. Sajnos az antennát csak a verseny idejére ideiglenesen tudom kikötni, egy - a szomszéd telkén lévő - fenyőfához. Szerencsére a mutatványt most sem a hideg, sem a hó nem nehezítette.

Remélem jövőre még több résztvevővel, még jobb technikai feltételek mellett tudok újra nekirugaszkodni. Mindenkinek ezt kívánom!

73!  HA 6 ON

 vissza az elejére....



HA2TAT - Gyuri az utánpótlás bajnoka

ha2tat2019 decemberében klubunk csatlakozott a  YOTA aktivitáshoz, aminek a munkájában szerepet kaptam és  szereztem megfelelő forgalmazási gyakorlatot.


HA2QW felhívta figyelmemet a januárban rendezendő HA-OB-ra. 

Reggel korai órákban érkeztem a QTH-ra. Megbeszéltek szerint SSB és a MIX üzemre készültem. Megbeszéltük a verseny menetét, beállítottam a verseny programot, majd vártam a kezdést.  Kicsit döcögősen először visszahívtam az állomásokat, majd később megpróbáltam CQ-zni. Nagyon belelkesültem mert sokan hívtak, élvezet volt rádiózni. 

A MIX fordulóban már bátrabban CQ-ztam, hívogattam. 

Végül  SSB-n 78, MIX-en 85 QSO-t naplóztam.  Sajnos a morze még  nem megy olyan szinten hogy ott is próbálkoztam volna, de remélem a következőn már a CW fordulóban is részt vehetek.   

73!

 vissza az elejére....



HA8JV - Pali

ha8jvSziasztok, egy kis élménybeszámoló az idei OB-ról!

Először indultam az új kiírás óta, szerintem nagyon jól el lett találva.

Elég jól lehetett termelni ezekkel a 10 perces periódusokkal.

Csináltam egy Inverted vét 15 méter magasra pénteken,de reggelre szinte használhatatlan lett a jegesedés miatt sáv alá ment... venni nem is lehetett vele a zaj miatt az USA beveraget használtam végig vételre.
Ez egy tapasztalatszerzés volt a részemről, szerintem ha lesz időm legközelebb is megpróbálom, a két rádió nagy segítség lenne, de azon dolgozni kell előtte még.

rig: FT1000D, HPA? Inv vee, beve.

Gratulálok a bajnokoknak és persze mindenkinek!

Köszönöm a qso-kat !

73 DX Pali HA8JV, HG8R

 vissza az elejére....



HA6OI  - Zoli

Az RH OB mindig is kiemelt fontosságú számomra, ez így volt az idén is.

A felkészülés:

forgalmazás:   a szerdai WD mini contesten való részvétel már egy meghatározó verseny lett számomra. Hétről hétre lehet feszíteni a saját határaidat. A verseny előtti csütörtök úgy alakult hogy a kocsim szervizben volt délelőtt ( olajcsere, kopogás ) , itthonról dolgoztam és volt némi időm, behallgattam a sávba. 3615 most is aktív volt… HA9 és HA3 beszélgettek, viszont a jelszintek igen aggasztóak voltak. A pécsi állomást nagyon elvitte a QSB, hajaj mi lesz szombaton…

technika:   a tavalyi technikai hiba árnyékában sok mindent átgondoltam, cseréltem pár relét jobb minőségűre de az alap SO2R in band felállás megmaradt. Jól működött a szerdai versenyeken ( előző évben is csak pont az OB –n nem…. Murphy…). Az idén 2019 év bajnoka HA3NU Lacy küzdött technikai hibával, tudom milyen !!! Jövőre jobb lesz Lacy ! Csak pozitívan !!!

szoftver: DXLOG.NET  program fejlesztője  9A5K Chris 44 éves korában 2019 február 27 –n meghalt. kb egy hónap eltelte után jelent meg egy infó a levlistán,  hogy néhányan ( K1XM, SM7IUN, M0CKE ) folytatják Chris munkáját. Ingyenessé tették ( regisztrációhoz kötött) , és várták a fejlesztési javaslatokat, illetve hibajavításokba kezdtek.  Látva a levelezést jól haladnak, legtöbb felhasználó elégedett, én is. Volt olyan hiba ami már a fejlesztés során került „bele” ,(előfordul)…   éppen a periódus váltással kapcsolatos tévesztés ( SO2R módban ), ezzel kapcsolatban ment jó pár levélváltás , fejlesztői teszt változatot kaptam , telepítettem, szerdánként lehetett próbálni. Sajnos csak az OB utáni héten javult meg. De tudván a hibáról, kézzel lehetett helyesbíteni a hibát. 

A verseny:

 A CW és SSB egész jól ment, csináltam azt amit elterveztem. A vegyesen is azt , de nem kéne mindig a tervhez ragaszkodni …Néhány perc alatt megváltozott az állomások száma CW aztán vissza SSB re.  Kiszámíthatatlan !  Ettől jó ez a forduló ! Volt egy kis kapkodás be is csúszott pár hiba. A felvétel lejátszásakor többször értetlenkedtem magamon hogy most ezt miért így vagy úgy …

Apropó felvétel… mire jó ... ellenőrizheted magadat ( volt nekem is elgépelési hiba FRM – FMR ). Egy ismerősöm a log beküldésére készült, rosszul nyitotta meg a fájlt ( NEW , tallóz, forduló kiválasztása, felülír ) „puff” ….  ugrott . De van felvétel, az alapján megtudta menteni a versenyét .

 Lehet „lazítania”  felvétel igényéről, de azért nem csak a rendezők miatt szükséges.

A verseny sokkal „tisztább” lett . Izgalmas fordulók, fej – fej melletti eredmények, kinek a CW kinek az SSB vagy éppen a MIX jött be. Hallottam olyan kritikát hogy unalmas minden periódusban ugyan azokkal QSO –zni. Nézőpont kérdése… Én ezt inkább úgy nézem hogy egy –egy periódus váltáskor látom a másik állomás sorszámát, informális hogy éppen hol állok. Vagy éppen kihívás hogy tudok e vele beszélni mindegyik periódusban. A kérelmezett pontszámok alapján 1 QSO  különbséggel voltam lemaradva, az ellenőrzés után : 3 hiba , +büntető pont , - szorzó. Maradt a második hely ami nagyon jó, örülök hogy így sikerült.

 vissza az elejére....



HA5TI - Pista

ha5tiA korábbi évek kapkodásából okulva idén napokkal a verseny előtt elkezdtem összeállítani a berendezéseket , konfiguráltam a logprogramot, gyakorolgattam a használatot, összeállítottam a felvételhez a kábelezést.

Este korán feküdtem, hogy kipihent legyek a versenyre. Sikerült is jó korán kelnem, volt időm kávézni és mindent elrendezni a kezdésig.

Pörgősen kezdődött a CW forduló, szépen emelkedett a sorszám, majd egyszer csak megtorpant a hívó állomások lendülete. Elkezdtem keresni, de rossz pillanatban, mások is éppen ezt tették. Aztán egy visszakérdezés miatt időn túli is lett 2 QSO-m.

Az SSB fordulón sok újabb hívójel megjelent, kimondottan jónak ítéltem az aktivitást, sikerült is a tavalyi qso-számnál többet naplóznom ( mint utólag kiderült , pár hibával ).

Ebben a fordulóban jókor sikerült hívásról visszahívásra illetve ismét hívásra váltani.

A MIX fordulóban is sok állomás rádiózott, azonban egyértelműen az SSB sok állomás preferált üzemmódja. CW-ben inkább keresgéltem, visszahívtam, SSB- lehetett CQ-zni, jöttek a hívó állomások.

Terjedés. A az első és második periódus alatt még simán „átbeszéltek a fejünk felett „ az ország keleti és nyigati részén lévő állomások, a harmadik periódusban ez megfordul. Akkor már előny volt az ország közepéről rádiózgatni. ( az SSB forduló elején HA2NA alig volt nálam hallható – és viszont – míg a végén majd le esett a rádió az asztalról, olyan erős lett Attila jele )

Jó ez a 10 percenkénti „újra lehet qso-zni” rendszer. E nélkül 20 perc után nagyon unalmas lenne a verseny sok állomásnak. 

A logprogramom alapján az előző évi versenyhez képest 5000 ponttal többet sikerült elérnem.

Pörgős, jó verseny volt. Bízom benne, hogy még többen kapnak kedvet a kihíváshoz, készülnek fel és ismét emelkedni fog a résztvevők száma.

 vissza az elejére....



HG6N - Gyuri, Léna, Tomi

HG6NHogyan csináltunk 160 perc alatt majdnem 600 QSO-t ?

Röviden: ügyesen.  Kicsit bővebben: sok év közbeni munkával, kísérletezéssel, gyakorlással, hogy a versenyen minden rutinosan menjen.

A HG6N karancsi QTH-jára télen feljutni mindig nagy lutri.  Még az utolsó reggel is eshet fél méteres hó, de az idén az időjárás kegyes volt hozzánk. A városban már egy hete éjjel-nappal fagypont felett volt a hőmérséklet, hónak még nyomát sem láttuk, így péntek délben bátran nekiindultunk  8RT Tomikával a Lada Niva-val. Az első meglepetés az erdei út elején ért egy kb. 50 méter hosszú 10 cm vastag jégpálya formájában.  4 darab hólánc feltesz, út folytat. Még egy helyen volt jég, de utána a hólánc helyenként sárláncként funkcionált.  Gond nélkül feljutottunk, az utolsó 20 méteren elmúlt a pára, ragyogó napsütés fogadott.

Az állomás előkészítés már rutinosan ment. A szokásos inband vevő antenna telepítés a 200 méter hosszú FTP kábel kitekerését és a loop antenna + elektronika fára felrakását jelentette. Állomás összerak, látszólag minden működik, nagy baj már nem lehet J

Az idén kitaláltuk, hogy más M/S állomásokon is működő 1 főállomás + 2 darab visszahívó állomás konfigurációt rakunk össze. Az egy CQ-zó és egy visszahívó konfiguráció már régóta megvolt, csak össze kellett dugni a kábeleket. A plusz egy visszahívó igényelt még egy kis csatlakozó + relé forrasztgatást, kábelezést, de last minute munkával sikerült azt is összehozni.

Este még volt egy Lada Niva le-föl menet, az iskola után csatlakozott hozzánk 6AA Léna is.

Fontos hangsúlyozni, hogy az inband visszahíváshoz szükséges technika összerakása, kipróbálása, a QSO-zási technika begyakorlása nem az RHOB-n történt, az év közbeni versenyeken folyamatosan ezt csináltuk.

Külön gond volt a megfelelő versenyprogram kiválasztása és a folyamatos sorszám biztosítása.

Két éve még a DXlog –ot próbáltuk ki, de már tavalyi versenyrecsináltam egy olyan Win-test scriptet, ami - némi korlátozással ugyan - de lehetővé teszi az általunk megszokott stabil versenyprogram használatát.

És a verseny:

  • 1 állomás folyamatosan CQ-zott kisebb-nagyobb szünetet hagyva hogy a visszahívóknak is jusson időrés.
  • A CW elején a visszahívók domináltak, a CQ-zó állomást alig hívták. Aztán hirtelen 4-6 állomás is meghívott, és beállt a szokásos rend: CQ plusz visszahívás, ahogy a helyzet megkívánta
  • SSB-n ugyanez, azzal nehezítve, hogy ott nagyobb a zavarás, és az állomások nagyon az SSB sáv elején tömörülnek. Már jobb volt a sáv kihasználása mint az előző évben, de még mindig lehetne felfelé nyomulni.
  • Az igazán nagy kihívás a vegyes üzemmód, mert sok a variációs lehetőség. A három állomásból egy mindig SSB-n volt,  egy CW-n, a harmadik pedig ahol a legtöbb összeköttetést lehetett csinálni.
  • Rövid ideig próbáltuk két külön állomással a váltakozó CW/SSB CQ-zást is, mérsékelt sikerrel. Talán majd jövőre …
  • A hangfelvételt visszahallgatva úgy tűnik hogy rengeteg az üres CQ, vagyis bőven van még ebben a versenyben tartalék.

73&DX, HG6N

 vissza az elejére....



HA7JTR - Laci

Bár az OB-n nem indultam, mert nincs 80m-es antennám, de "veletek voltam" :)

Lőttem pár SDR kép mentést. Csatolom, hátha jól jön ha írtok cikket a versenyről.

ha7jtr 01       ha7jtr 02        ha7jtr 03

 vissza az elejére....



HA6PX - Csaba

A verseny előtt csütörtökön HA8RT Tomi eljött segíteni az átviteltechnikában ami a második antennához kellett.   Létra, kábelek, szerszámok cipelése...   Este ki is próbáltam a technikát, még SSB-n is minimális zavarral ment az SO2R.   Teljes siker.

Az örömöm szombat reggelig tartott, amikor 4-5 cm-es zúzmara borított mindent.   A antenna "lejjebb ment" 100-120 kHz-el amit könnyen tudtam orvosolni a kapcsolható dipóllal, azt azonban viselni kellett, hogy a zavarmentes állapot egycsapásra megszűnt.   Nem először történt így és különben is azok között a körülmények között kell helytállni ami van.

A CW forduló nagyon gyengén ment.   Utólagos elemzés alapján lejjebb kellett volna CQ-zni.   Valamiért a magyarok 3510 és 20 között aktívak, a sáv többi része mintha nem is létezne.   Ott persze tolakodás, kopogás van valamint 20 körül ha adok csíkozódik a monitorom (én bajom, majd kivágom).  Természetesen ehhez egyrészt alkalmazkodni kellett volna és a visszahívást is kicsit harcosabban művelni.   Ez a verseny egészére is igaz természetesen.  Az inband CW-n szokás szerint jól működött, SSB-n nagyobb gond vele a gond.
Az SSB-nél ugyanaz a fő probléma, mint CW-n.   Csak az első 10 kHz létezik, aztán valamikor később csodálkozik rá a tömeg a sáv többi részére.  
A vegyes eddig mindig nagy őrület volt.   A kedvencem.   Már majdnem sikerült megvalósítani az eltervezett taktikát.

Az egyéni verseny kimenetelét meghatározta 3NU Laci hibája.   Így nem az igazi...   Jó lenne egyszer versenyben megverni.   Az meg majdnem lehetetlen, de ettől szép.

A beküldött LOG-ok alapján lényegében együtt voltunk 6OI Zolival.   Azt hittem nagyon elvert a gyenge CW miatt.   Ha már egál, akkor visszahallgattam az egész versenyt.   Sajnáltam rá a szűkös szabadidőt de ebből mindig sokat lehet tanulni és az sem utolsó, hogy lehet tisztítani a LOG-ot.  Így utólag nem volt rá szükség, de mint mindig nagyon elégedetlen voltam mert nem voltam elég fegyelmezett és céltudatos.   Na majd jövőre!

Köszönöm mindenkinek a QSO-kat, találkozzunk jövőre!

73...Csaba-HA6PX

 vissza az elejére....


HA6NY - Gyula

ha6nyKöszönet mindenkinek az OB-n létesített összeköttetésekért továbbá az egyre nagyobb aktivitásért!
Éveken keresztül „teszteltem” az OB-n a résztvevők fülének és technikájának az érzékenységét, mivel 100W-al és egy HF9V vertikállal dolgoztam.
Ennek eredményeként néha már Balassagyarmaton is alig voltam hallható. (A korábbi dipólomat egy tetőfelújítás alkalmával a vállalkozó  simán levágta, végül idén 6PX és 6ON hathatós segítségével sikerült csak helyreállítani.)
Gondolom, hogy idén nagy meglepetést okozott, hogy rendes jeleket tudtam produkálni. Berendezés: IC-7400 + ALPHA 76, dipól antenna ( egyik fele 2m magasságban a négyszintes társasház gerince felett, másik fele szabad térben.) A versenyhez a WIN-TEST programot használtam 6ND script-jével, keyboard billentyűk átkonfigurálásával (ez is annyit ér amennyit az ember megjegyez belőle!:-))
Mivel a verseny előtt pár héttel a rendszerbe beintegrálásra került egy MICROHAM II, ezért kellett néhány próbát csinálni (mint később kiderült, még többet kellett volna). Verseny előtti pár nappal, esti technikai próba. Totál kudarc! Vételre kapcsolás után kb. 1 percig S9 feletti zavar, minden sávon! 50 megás antennával behatároltam a zavar irányát és megállapodtam 6PX Csabával, hogy másnap reggel megyek hozzá egy rókavevőért és indul a zaj forrásának felkutatása. Reggel indulás előtt feleségnek ecsetelés, hogy minek és hová, mire Ő: Tegnap este időnként felkapcsolt a kinti tároló reflektora. Mi? Azonnal próba. És igen! A nagyfreki elindította a mozgásérzékelős, jó kis kínai LED-es reflektort és a bekapcsolás időtartama alatt produkálta a zavart, elég széles spektrumban, még 144-en is +1 S-fok zavart hozott be! Reflektort kihúz, probléma megoldva, Csabához menetel helyett kávé és újságolvasás! :-) Mivel az ember öregszik, nem árt az elővigyázatosság, így, hogy semmi ne maradjon ki, készítettem egy kis „sorvezetőt”! Minden működik, kipihent vagyok, indulhat a verseny! A távíró forduló némi bénázással indul, CQ vagy visszahívás? És nem megy riport a gépről, hiába nyomkodom a É betűt! (Ja! az Á-ra volt programozva az Insert!) 40. perc, tekintet a „sorvezetőre” és lám, ott fityeg a CONTEST RECORDER ON cédula! Akkor ez ennyi, azért elindítom a felvételt. SSB forduló előtt kis beszélgetés a sávban HA6KNB-vel, mondom most már maradok, ők legyenek az első QSO. Meg is van a HG6N, enter és simán logba kerül a QSO a KNB-vel. Ezt természetesen ki sem javítottam, aki hülye haljon meg! Azért jól indul a dolog, de nem vesz fel a recorder semmit. (Később derült ki, a verseny után, hogy a MICROKEYER II-ben hogyan is kellett volna konfigurálni a dolgokat. A MIX-re összeszedetteb lettem ez látszik is a pontszámon.

Azért jó verseny volt, jövőre jobban felszívom magam!

73 es DX!

Gyula/HG6A

 vissza az elejére....


HA8EK - Tami

Szervusztok!

Mikor elkezdtem írni ezt a visszaemlékezést, keveredni kezdtek a fejemben az OB és a HA-DX eseményei, körülményei. Antennaparkom gyakorlatilag az elmúlt húsz évben nem változott, legföljebb az idő viszontagságai miatti javítások módosították.
Hosszú éveken keresztül hol működött, hol nem a szomszéd rádióamatőrt elkeserítő éterszennyező. Most abba az állapotra jutott, hogy kilehelte lelkét. Egy ipari- és lakossági zavaroktól terhelt környezetben gyakorlatilag QRP berendezéssel még mindig nagy álmokat kergetve indultam az OB-n. A ködös, zúzmarás idő majdnem mindenkinek egyforma volt az országban. A tényleges kimenő adóteljesítmény max 60 Watt – kevés a hatékony CQ-záshoz. Ez meg is látszik az eredményen. A távíró fordulóban 6 azaz hat QSO született CQ-ra, a többiben egy sem. A terjedés olyan volt, amilyen. A verseny elejére már lecsengett az ukrán állomások helyi versenye, de a lengyelek végig kitartóak voltak, különösen SSB-n. Szerencsére az ő kedvenc sávszegmensük 3700 környékén van, a magyarok meg 3660 fölé még korbáccsal sem hajthatók. Volt olyan közeli állomás, akit a 16 periódus alatt csak egyszer tudtam elérni, a távolabbiakat persze többször. Érdeklődve figyeltem a hozzám közelebb állók munkáját. Nem akarok hívójeleket felsorolni, mert kb a fél mezőnyt kellene leírnom. Az előértékelést olvasva láttam meg, mennyire figyelmetlen voltam a jegyzőkönyv beküldése előtt. Bár készítettem hangfelvételt, de a lustaság fél egészség miatt nem hallgattam végig, mert akkor egy csomó hibát kijavíthattam volna, és nem lennék a hibaszázalékok élmezőnyében. Amikor megjelent az előértékelés (kb néhány hétre a verseny után) szembesültem a saját hülyeségemmel. Letöltöttem az SDR felvételeket és meghallgattam a hibás QSO-imat. A Versenybizottság tagjai korrekt munkát végeztek! Igaz, ez már megszokott a korábbi OB-k tükrében. Úgy látszik, a verseny ilyen formában történt megrendezése kezd beérni. Pergő, gyors hullámzással lehetett sok összeköttetést csinálni.
A versenyben indulók között találkoztam profi versenyzőkkel, aranyos tütymörgőkkel és köztük mindenfélével a palettán.

Jövőre újból megpróbálom a lehetetlent!

73! Tami   HA8EK HG8C

 vissza az elejére....