Élménybeszámolók 2024.

A 2024-as Rövidhullámú Országos Bajnokság értékelése befejeződött.  Óvás, észrevétel nem érkezett.
Ez volt a nyolcadik verseny ezzel a szabályrendszerrel.   Szokásunkhoz híven kezdjük a statisztikával.

  2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024
Összes hívójel 66 76 80 78 115 102 101 98
Jegyzőkönyvek 60 57 61 69 100 80 98 93
Kontroll 15 7 5 5 10 7 9 8
Értékelt egyéni 36 42 44 56 85 78 79 80
Értékelt Multi 5 4 9 7 5 5 10 5
Nők 3 3 4 4 6 3 3 3
Utánpótlás 0 2 2 3 13 11 6 9
Egyesületek 11 12 17 23 27 27 28 29
Pontos Frekvencia 24 45 50 56 78 65 71 68
Hangfelvétel 25 27 31 36 28 26 23 19

A hallható hívójelek száma és a beküldött logok száma is csökkent kis mértékben. Az előző évben sajnos több stabil versenyzőnket veszítettük el.  Folytatódik az a trend, hogy alig van állomás aki forgalmazott az OB-n és nem küldött jegyzőkönyvet.

Nőknél idén is csak 3 induló volt HA5YG, HA5BA és HA5FQ sorrendben.   Jó lenne, ha sikerülne a hölgyeket aktivizálni a jövőben. Ezt minden évben írom.
Férfiaknál nagy különbségekkel HA3NU Laci a bajnok HA5JI Gyuri és HA6PX Csaba és előtt. 
A fiatalok versenyét meggyőző előnnyel HA7DR Dóri nyerte, majd HG8CK Attila és a HG3A-s következtek.

Többkezelősöknél négy csapat mérette meg magát.  HG6N (HA6AA, HA6ND, HA8RT) magabiztosan nyert HG1R (HA1XU HA3GO HA1ZN) és HA5N (HA5CQZ) előtt. Nagy esély lett volna a HG6N megszorítására mert komoly műszaki problémák adódtak, de nem volt komoly jelentkező.

Az egyesületek versenyének győztese a Salgótarjáni Városi Rádióklub a Bajcsy Rádiós SE éa a BKV Rádióklub előtt. A salgótarjániak és a BKV 8, a Bajcsy 5 versenyzővel vett részt a versenyen. Természetesen a klubos értékelésbe az első 6 eredménye számít. Részletek az Egyesületek Versenye menüpont alatt.

Az értékelés a MRASZ versenyprogramjával történt. Általában javul a LOG-ok és a forgalmazás minősége.  Ezt évről évre megállapíthatjuk ami nagyon jó tendencia.  A 18 000 sorból az értékelés után nagyjából 600 nem ért pontot. Az idén a tényleges visszahallgatások nagyjából 5 munkanapot vettek igénybe ami eddig a legkevesebb. Sokan figyelnek a korábbi tévesztések tévedések elkerülésére.  Férfi kategóriában a 10. helyezettnek van 1% hibája, az előtte lévőknek kevesebb.
Továbbra is van időntúli forgalmazás, amely mértéke hullámzó az évek során. Lehet próbálkozni, de nem éri meg!  Meghallgatjuk, ellenőrizzük. Egyébként nem haragszunk, csak nem értjük.
A hibás vagy annak vélt összeköttetéseket a több QTH-n készült SDR-felvételek alapján ellenőrizzük és igyekszünk feltárni legpontosabban a valóságot.  A megjegyzéseinket a LOG-okban elhelyeztük.

Az értékelő csapat nevében mindenkinek köszönjük ezt a remek versenyt!
Az értékelő program és az ötleteink beépítése HA8RT Tomi érdeme.   Az ellenőrzés HA6ND Gyuri, és HA6PX Csaba végezte.   A webes megjelenítést és hírlevél küldést HA2NA Attila végezte.

Találkozzunk 2025 január 11-én a '25-ös RH-OB -n!

HA3NU élménybeszámolója a versenyről:
RH-OB 2024

Az OB-t azért szeretem, mert mindig nagy kihívást jelent, mind technikailag mind operátori szempontból. A technikai felállás ugyanaz volt mint tavaly. A felkészülést szokás szerint az antennázással kezdtem. Annyi előnyöm volt, hogy tavaly úgy határoztam, vállalva a kockázatot, kinn hagyom a 350 méterre lévő inband antenna koaxát. Szerencsére semmi baj nem történt vele, sőt a legtöbb helyen már elfedte az avar. Így csak a CW/SSB antennák hangolása maradt OB kompatibilis frekvenciákra. A technika összeállítása után jöhetett a próba. Természetesen nem mentek simán a dolgok. Első lépés az átkábelezés (csak 80m, a tavaly leírt relés dobozzal + SO2R, majd szofter beállítása volt, ezek gond nélkül mentek. Jött az antenna teszt, az SSB antennával nem volt semmi gond, de CW antenna a második rádión kellemes kis nagyfrekis zavarást okozott a billentyűző áramkörben. 2006 óta van fenn ez az antenna, de ilyent még nem csinált, pedig tavaly is néhányszor fel lett bolygatva a „setup” az aktuális igényeknek. Végül egy kis szűrőzés megoldotta a kérdést (akkor úgy tűnt).  Végére szoktam hagyni mindig az SSB beállítást. Itt a jelszintekre kell figyelni, hogy ne legyen torzítás és a felvett hangok (CQ stb.) egy szinten legyenek. A hangfelvétel beállításánál a tavalyihoz hasonlóan gerjedés volt tapasztalható, de aztán valahogy eszembe jutott, hogy tavaly is megoldást jelentett, hogy az egyik gépről átraktam a másikra a felvétel kábelét, ahol nem állt fenn ez a probléma. Még nem tudtam rájönni mi lehet az oka. Minden készen állt a startra, jöhet a verseny.

A CW forduló nem ment olyan jól mint tavaly, így a tavalyihoz képest kevesebb QSO és szorzó lett, de minden gond nélkül lement. Az SSB forduló úgy kezdődött, hogy percekig alig hívott valaki (3623-on voltam). Inkább a második rádión ment a visszahívogatás. Aztán beindult a pileup, mikorra 3600-tól felért a tömeg 3623-ra. Nem is értem miért kell mindenkinek 3660-ról indulva keresni, sokkal jobban járna mindenki egy random frekis indulással. Utána már nem volt gond. Sikerült is jelentősen túlszárnyalni a tavalyi QSO számot. Aztán jött a vegyes, ahol nehezen megjósolható mikor-hol érdemesebb éppen dolgozni. Az első negyedóra ment normálisan, már-már az az érzésem volt, hogy meg lesz a verseny technikai/szoftver/operátori malőr nélkül. Murphy azonban már alattomos módon ott várta, hogy lecsapjon. Egyszer csak azt vettem észre, hogy akadozik a második rádión a CW adás. Igen, megint előjött a nagyfrekis zavar. Miközben mentek az SSB QSO-k, tettem néhány próbálkozást, elkey-el adás (azt is zavarta) , hangolászás – semmi sem segített, 100 watt környékén ment el a zavar. Aztán törvényszerűen jött az operátor hiba: addig tekertem lefelé a rádió power gombját, amíg sikerült nullára tekerni. Kísérletezgetés közben persze SSB-n kellett nyomni a QSO-kat. Így aztán ezt nem is vettem észre, csak a végeredményt láttam: nem megy ki a power. Mondom magamban ilyen nincs, hogy ennek pont most kell megadnia magát. Annyiból szerencsém volt, hogy már nem sok idő volt vissza a versenyből, ezért úgy döntöttem, hogy az egyes rádióval fejezem be csak CW-n, mert ott a a fent említett okok miatt le voltam maradva. Jó döntés volt, egyrészt elég jó volt QSO ráta, másrészt 12 perc alatt 15 szorzó lett még. Ezúton is elnézést kérek az utolsó fordulóban a bénázásokért, illetve a SO2R miatti időnkénti hosszabb üresjáratokért.

Ismét egy pörgős, élvezetes versenyen vagyunk túl. Köszönöm mindenkinek az összeköttetéseket.

73 HA3NU

HA6PX:

Ha Laci írt, akkor nem hagyhatom magára.
Nálam a szokásos módon indult a dolog, az INBAND antenna telepítésével.  Nem volt olyan ítéletidő mint szokott, mondhatni simán megoldottuk Léna HA6AA és Tomi HA8RT segítségével.
Az itthoni dolgaim eléggé el vannak hanyagolva így az egy évvel ezelőtti gyorsjavítás kezdett romlani. Újra kellett volna forrasztani az adóantennát. Mire felmásztam olyan hideg szél lett, hogy a gázos sárkánnyal éppen csak langyosítani lehetett a bronzhuzalt.  Össze lett gányolva megint ideiglenesre.

A rádió, antennák, kapcsolók tökéletesen működtek, zavar alig volt.  Aztán előjött egy új hiba a versenyen, zavartam a logolós billentyűzeteket.  Ez azt hozta magával, hogy vagy gépeltem, vagy adtam... nem ment jól.
Érdekes terjedés volt, azt megszoktam, hogy CW-n nem hallanak rendesen, de most SSB-n is folytatódott. Na majd jövőre jobb lesz, néha rádiózni is kellene nem csak néhány havonta. Köszönöm mindenkinek akivel találkoztunk, jövőre ugyanitt!

73...Csaba-HA6PX