Élménybeszámolók 2019.

A rendezők beszámolója (Salgótarjáni Városi Rádióklub)

A Férfi bajnok HA3NU Laci beszámolója.

A NŐI kategória bajnoka HA5YG Gabi írása.

HA6OI Zoli beszámolója

HA8RT Tomi a HG6N-ről...

 HA5DH Hanna.

HA5BA Klári összefoglalója.

HA4YF levele.

HA2SK levele.

HA2MI levele.

HA6NN levele.

 Az utánpótlás bajnok HA1NR beszámolója.

HA6OA - HG6O Gabi

"Régi motorosok" újoncként: HA8KAZ

HA2NA élménybeszámoló.

HA6PX beszámolója


A rendezők beszámolója (Salgótarjáni Városi Rádióklub)

Az idei Rövidhullámú Országos Bajnokság végeredménye megtekinthető az értékelés menüpont alatt. Köszönjük mindazoknak, akik részt vettek a versenyen és velünk együtt töltötték január második szombatjának délelőttjét. Az oklevelek letölthetők az "OKLEVÉL LETÖLTÉS" menüpontban.

Szokásunkhoz híven kezdjük a statisztikai adatokkal. Ebben a rendszerben ez a 3. RHOB.

  2017 2018 2019
Összes résztvevő 66 76 80
Jegyzőkönyvek 60 57 61
Kontrol 15 7 5
Értékelt egyéni 36 42 44
Értékelt multi 5 4 9
Pontos frekvencia 24 45 50
Hangfelvétel 25 27 31

A verseny egy órával később kezdődött, mint az előző években, amivel azt a célt elértük, hogy kisebb legyen a 2 másik verseny miatti zavar a távíró fordulóban. A terjedés azonban akit csak lehetett, megtréfált.

A táblázatból látszik, hogy lassan növekszik azoknak a száma, akik értékeltetik magukat a versenyen és szembetűnő a pontos frekvenciát naplózók nagy száma. Ez utóbbi kérdés kisebb viharokat kavart két és fél éve, amikor a szabályok készültek, ma pedig teljesen természetes velejárója a versenyzőink technikai tudásának.

A technikai fejlődésnek és a gyakorlásnak köszönhető, hogy emelkedtek az elérhető QSO-számok és eredmények is. Történt ez annak ellenére, hogy a verseny nagyon nehéz, gyors és az egyszer elvesztegetett időt nem lehet később visszahozni, tekintet nélkül arra, hogy ez operátori vagy technikai hiba miatt következett be. Ebben a 3 órában maximális teljesítményt kell nyújtani, és ha gond van azonnal továbblépni, mert mindenki hibázhat.

Összesen 18 sportgyesületből voltak az indulók, 11-ből csak 1-1 LOG érkezett.

Az Férfi bajnok HA3NU Laci 461 QSO-s 31 000 pontja kimagaslik a mezőnyből még az órabeállítás hiányából eredő büntetése ellenére is. Hiába, aki minden versenyen SO2R módban dolgozik, itt sem fog megilletődni.    HA6P(X) Csaba gond nélkül hozta a versenyt (430 QSO 27 500pont).   A második helyhez mindenképpen kellett HA6OI műszaki hibája, aki a vegyes fordulóban "elvesztette" az egyik rádióját és így "csak" 378 QSO-t létesített és 22 300 pontot gyűjtött. (Most Robi 5NP dolgozik a rádiójával, csak nem úgy...) Az Ő esetében a legváratlanabb, hiszen minden héten versenyzője a szerdai Minitest-nek ugyanazzal technikával. Az SO2R-es mezőny negyedik tagja HA9A(X) Imre, aki példás technikai felkészülés után rosszul állította be a logvezetőt, de a vegyes fordulót már erős eredménnyel hozta.     
Az egyrádiósok közül HA2NA Attila és HG1G Gyula értek el magas pontszámot 24 000 és 23 800 pontot. Attila eredményét a levonások és az idő előtti CQ, Gyuláét az elfelejtett hangfelvétel (a vegyesben) csökkentették.

A jegyzőkönyvek érkezésekor örömmel tapasztaltuk, hogy kezdenek visszatérni a kollektív állomások. Közöttük még inkább nagy a különbség az "inbandot", azaz második rádiót keresésre használók és nem használók között. Hiába van az embernek 2 rádiója ha feje csak egy. Ez a MULTI-OP esetében nem akkora probléma.

A bajnokcsapat HG6N (op HA6ND Gyuri és HA8RT Tomi) 510 QSO-ja és 33 800 pontja elérhetetlennek tűnhet, de nincsenek egyedül, ami jó jel a jövőre nézve. A HG6N-en a felső sávokon nagyon régóta működő és begyakorolt technika a fő sávon való keresés. 80m-re kifejezetten az OB miatt készült el a technika. Az ehhez szükséges vevőantenna egy MiniWhip antenna 200-250m-re az állomástól. Természetesen, ha már elkészült jó szolgálatot tesz a gyenge terjedésben más versenyeken is.

A HG8DX (HA8DZ Dezső és HA8KW Fecó) az idén szállt be ebbe a játékba. Műszakilag jól kivitelezett technika készült, amit tesztelni már a versenyen kellett. Ha jól összeszoknak, nagy verseny várható. SSB-n a legmagasabb pontszámot ők érték el. Összesen 436 QSO-t és 26 100 pontot gyűjtöttek.         

Az egyadósok legerősebbike HA8KAZ (HA8IB Kari és HA8JP Tibor) 370 QSO és 23 200 pontja kiemelkedő SSB eredményével a harmadik helyet érdemelte ki. Kari és Tibi már a jövő évi kétadós terveiket dédelgetik. Ki kell emelnem a HG5A-t, amely büntetőpont nélkül teljesítette a 3 órát és 375 QSO-t.

A nők között négyen mérették meg magukat. Az idei bajnok HA5YG Gabi, gratulálunk! Utána a 100W-osok következtek HA5BA, HA5FQ és HG2YL sorrendben. Gabi és HA5BA Klári írását külön olvashatjátok a versenyről.

Az utánpótlás kategóriában csak két indulót találunk. Sajnálatos, hogy az évek óta utánpótlást képzők többsége nem tartja fontosnak a gyerekeket bevezetni a rádiósport világába. De nézzük a bajnokcsapatot HA1NR a nagyrécsei általános iskola állomását! HA3GO Lali tanítványai szépen helytálltak ezen tényleg nem kezdőknek való terepen. Friss hívójeleseink HA1DD Dominik, HA1LZ Zsigmond és HA1PZ Zoli korrekt szép versenyzést mutattak be. A második helyen a mezőny legfiatalabbika, a szintén friss hívójeles HA5DH Hanna végzett. Az Ő rövid írását is olvashatjátok később.

A csapatok versenyét kifejezetten a nagy létszámú kluboknak találtuk ki. Nem ért célba az üzenet, mert csak a Salgótarjáni Városi Rádióklub tudta kihasználni az 1 kollektív +6 egyéni eredményt. Ezzel a dolog el is dőlt. Talán mert az elnök körbetelefonálta a tagokat... Azt hittük, hogy ez egy népszerű dolog lesz, de nem jött be. Kap pár évet, hátha...

Sok szó esett a győztesekről, helyezettekről. Essék most szó mindazokról, akik eddig kimaradtak a felsorolásból. A komoly QSO-számok és eredmények nem lettek volna elérhetők, ha ehhez nincsenek partnerek. Szerencsére vannak szép számmal, akik a saját szórakoztatásukra végighajtják a versenyt, mert ha a túl erős ellenfelekkel nem is lehet megküzdeni, de saját magával vagy az övéhez hasonló állomással mindenki korrekt versenyt futhat. Önmagát legyőzni pedig mindenkinek nehéz feladat. Nem lehet mindenkinek óriási területe, sok rádiója, végfokozata. Nem mindenkinek áll a versenyzés az első helyen az életében. Mégis vannak, akik évről-évre több pontot gyűjtenek így győzve le a tavalyi önmagukat. Jó érv talán a hobbink szeretete is mindenféle magyarázat nélkül. Vannak, akik azért csinálják, hiszen idejét sem tudják mióta mindig bekapcsoltak és be is fognak amíg egészségük engedi: A részvétel fontos, nem a győzelem: köszönet mindenkinek: 6VA Jóska. - írta a verseny legidősebb résztvevője. Mi köszönjük Jóska és minden mást is amit gyerekkorunkban Tőled tanultunk!

Az értékelés már begyakorolt módon - mondhatni zökkenőmentesen - zajlik. A büntetőpontok rendszere azért van, hogy ezzel is erősítsük a felelősséget azzal kapcsolatban, ami a jegyzőkönyvekbe kerül. Ezzel a mi felelőségünk is nő, hiszen a versenyértékelés alapja egy komoly bizalmi viszony. A munka is nő vele, hiszen minden hibát meghallgatunk, amit "dobott a gép", és próbálunk nem gondolni arra, hogy ki van a hívójelek mögött, csak és kizárólag a történteket próbáljuk megfejteni. Nagy mennyiségű több helytől származó SDR sávfelvételt használunk a minimális hibalehetőség érdekében. Mint látjátok a LOG-ok, hangfelvételek, SDR felvételek nyilvánosak.      

Az idén is sok-sok "not-in-log" QSO-t megmentettünk az adatok átvizsgálásával és a felvételek meghallgatásával. Van még bőven adási hiba is. Saját hívójel hibás adása talán már az idén nem volt, ellenben rossz sorszám adása még igen. Ennek oka egyrészt a verseny ritmusa, amely a legrutinosabbakat is hibára hajtja, másik pedig a papírlogok vezetése és másolása közben fellépő elcsúszások.
Aki logvezetésben segítségre szorul ne halassza a dolgot! Azért vagyunk rádióamatőrök, hogy segítsünk egymáson. A verseny hetében csütörtök-pénteken már késő lesz.

A pontos idő betartására volt pár jó tipp a fórumon. Sajnos a régi nem elérhető, de ha elkezd működni az új MRASZ honlap, akkor ezeket majd frissítjük.

Valaki írta, hogy személyre van szabva a kiírás.  Ha megnézzük, hogy mi a nemzetközi trend technikailag és forgalmazásban a rádiósportban, akkor látszik, ez nem valami hungarikum.  Multi állomásoknál elengedhetetlen a CQ és kereső használata.   Egyéniben az SO2R ami annyiban egyszerűbb, hogy nem kell azonos sávon rádiót üzemeltetni.

Végezetül köszönjük a sok QSO-t, bátorítást és jókívánságokat!
Az értékeléssel kapcsolatos megjelenést, webes munkákat, hírleveleket és ellenőrzést HA2NA Attila végezte. A számítógépes ellenőrzés, feladatszabás, újra ellenőrzés HA6ND Gyuri munkája.
Az SDR felvételeket készítette, majd a hiba lista alapján visszahallgatta HA6OI Zoli. Mindezeket összefogta, sok felvételt visszahallgatott és közben jól szórakozott (néha mérgelődött) HA6PX Csaba.

Minden kedves résztvevőnek köszönjük a versenyt:

a rendező: Salgótarjáni Városi Rádióklub

...ne menjetek sehová, következnek a ti oldalaitok!

Vissza az elejére...


A Férfi bajnok HA3NU Laci beszámolója

HA3NUHarmadszor próbálkozom az új versenykiírás szerinti OB-vel. Két éve összeomlott a dx.log, tavaly volt egy áramszünetem ami után elfelejtettem visszaindítani a hangrögzítést a CW fordulóban, ami után aztán jól ki is zártak abból a fordulóból. Idén végre minden összejött. Mindhárom évben SO2R üzemmódban dolgoztam és inband antennát használtam, ami kb. 350 méterre van a fő antennától. Ez annyit jelent, hogy mindig kifektetek (és vissza) az erdőben 350 méter koaxot. A visszatekerés eddig mindig hóban, fagyban történt (hegymentben), ami külön “élvezet” a tüskés, bokros részekről nem is szólva. taj 3nu Ilyenkor mindig az jut eszembe, hogy megéri-e ez az egész 2 óra 40 perc versenyzésért, de az új kiírás azért biztosítja, hogy ez a rövid idő tényleg verseny legyen. A magasabb szintű technikai és operátori tudást igénylő feltételek megadják a rangját az OB-nak.

stationAz állomás setup a következő:
első munkahely: FT1000MP+PA+Inv.vee dipól 15/10 méteren
második munkahely: FT100MP+PA+Inv.vee dipól 10/7 méteren
2xEnidsz-UB3 SO2R box, szoftver: modified Wintest (TNX 6ND).

Mindenkinek köszönöm a pontokat, különösen azoknak akik türelmesen vártak, amíg a másik rádióval foglalt voltam.

733nu Laci

Vissza az elejére...


A NŐI kategória bajnoka HA5YG Gabi írása.

HA5YGAz idei RH-OB-ra sajnos, igen kevés időm jutott felkészülni. A QTH-m a Heves-megyei Ecséd községben van, ahol férjem Gábor HA5NB pénteken este tudta elkezdeni a technika összeállítását. Ez végül többé-kevésbé sikerült, de az újonnan feltelepített Windows 10 „jóvoltából” a hangfelvételt csak a gép saját mikrofonjáról tudtam elkészíteni és más technikai probléma miatt a távíró forduló elején csak néhány QSO-t tudtam csinálni.

Az SSB és a MIX már jobban ment, nagyon élveztem a versenyt.

Mivel a versenykiírásban az áll, hogy az I-VI. helyen  a versenyző akkor értékelhető, ha „a versenyről egybefüggő hangfelvételt készítettek és azt a rendezőnek leadták” én ezt úgy értelmeztem, hogy a három órát egyben kell felvenni, nem fordulónként. Így sikerült készíteni egy 1,77 GB-os wav fájlt, amit MP3-ra konvertálva sem tudtam beküldeni. Írtam egy e-mailt, melyre HA6PX Csaba azonnal visszahívott telefonon és készségesen segített a hangfájl méretét lecsökkenteni, - óriási köszönet érte!
Célszerű lenne talán a következő versenykiírásban úgy fogalmazni, hogy a versenyről üzemmódonként külön-külön kell hangfelvételt készíteni és beküldeni!

Köszönöm a példás szervezést és Csabának a segítséget!

73&88&DX!

Gabi

HA5YG

Vissza az elejére...


HA6OI Zoli beszámolója

 

HA6OIKöszönöm mindenkinek a QSO -kat , Ezúton is gratulálok HA3NU Lacinak, és HA6PX Csabának . Nem szégyen alul maradni a világbajnoktól,  és világbajnoki dobogós helyezettjétől.
Sajnos pechemre pont a vegyes forduló 22. percében romlott el az egyik rádió. Reboot, Rádiónak, PC –nek, ellenőrzés , semmi….akkor hogyan is tovább ? Maradt ugye a 2. rádió, a már 3 éve kialakított rendszernek most jött elő a hátránya amikor a második „csak” visszahívásokra van kialakítva..( SO2R vezérlő átalakítására lesz szükség. )
A harmadik éve bevezetett új szabályok miatt igazán jó versenyeken tudunk részt venni. Na itt már nem fér bele a több perces kiesés. Ez elúszott…A rádió azóta már működik, köszönet HA5NP Robinak !

Immár harmadik éve veszek részt a verseny ellenőrzésben a rendező megbízásából.



Verseny előtt:
SDR felvételek kialakítása, idén 3 felvétel készült 2 különböző helyről. Nem bíztuk a véletlenre az esetleges áramkimaradások, vagy technikai hiba miatt…

HA6KNG és Sanyi HA6OO  QTH –ja volt ,  itt az előkészületekkor kiderült hogy Sanyi rádiójában 80m –n igen magas a zajszint. Az SDR vevő ( QS1R ) beállítása után viszont a laptopon minden csendes lett, hogy is van ez ?  Kiderült hogy a rádióhoz használt kapcsolóüzemű táp okozza  a zajt.

Utána:
Időn túli QSOzás ellenőrzése., voltak …az SDR felvétel „vízesés” részén nagyon szépen látszott amikor vége lett a versenynek.
BadNr lista ( 158 QSO ) ellenőrzése az SDR felvételek alapján, na ez több napos munka volt.
Sok érdekességet hallottam, de mindenki induljon ki saját magából mondja a közmondás…

Rosszul adott sorszám:
nekem is volt 2 ilyen. Pedig a program adta… ( utólag kiderült hogy konfigurációs hiba  ). Érdekes hogy amikor visszahallgattam nem is figyeltem fel a saját adás hibára, csak a vettre koncentráltam. PONT LEVONÁS !
Ide tartozik a hibásan leadott  számok, pl: Ü betű, vagy éppen  tátátátáttiti, ezekre nem volt visszakérdezés, ez mindkét állomás hibája. ( dupla hiba )

Vett NR hiba:
CW –ben jellemzően 2 vagy 3,  3 vagy 4 számok hibás vétele, SSB –n az 1 , 4  és 4 ,7 félre értése QRM közepett néha nem is csodálkoztam… de volt (nekem is ) olyan hiba ami  egyszerűen azt írtam be amit  én adtam riportot.. Volt aki lenyugtázta a jó riportot de logban már hibásan írta be, elgépelés ?? …
Vett NR hiba  DE …nekem is volt : az ellen állomás leadja a riportot , én nyugtázom de az SDR felvételen lehet hallani, hogy közben javítja  ( ti ti ti )  és leadja helyesen. Vétel után már vagy jött a következő hívó vagy nagy csend van, ilyenkor célszerű a riport ismétlése.  Így DUPLA hiba…
Érdekesség: volt aki QRA kockát is adott  riportként…
Itt jegyzem meg hogy sokkal jobb a morze tudásunk mint  némely környező ország.. az OB előtti pénteken volt két nemzeti verseny is, volt összehasonlítási  alap…nem volt QSO ami 2 percig tartott.

Az idei URH OB –n is az RH –n bevezetet 10 perces szabályok alapján lesz megrendezve, jómagam akkor indultam utoljára URH versenyen amikor az első Forma 1 verseny volt , de most felkészülök  és mindenkit invitálok. Hogy vegyen részt , hagy legyen pörgős .

73 !

Zoli

HA6OI

 Vissza az elejére...


 HA8RT Tomi a HG6N-ről...

HA8RTMi Gyurival (HA6ND) péntek reggel korán érkeztünk az állomásra, hogy sötétedés előtt mindenképp végezzünk az összes teendővel. Beállítottuk a két rádiót, a munkahelyeket, főtt az ebéd, kiraktuk a vevőantennát... de természetesen sötétedés előtt nem sokkal derült ki, hogy a fenti 80m-es dipól le van szakadva. Felmásztam a toronyba, szerencsére csak a kikötő kötél adta meg magát, kibogoztuk hát az antennát a parabolák közül, újra kihúztuk a fák között, és már sötétben kikötöttük.

Másnap reggel a verseny távírón nagyon jól indult. Kicsit talán frissebbek is voltunk, hogy egy órával tovább lehetett aludni.

Gyuri CQ-zott, én inbandon voltam szokás szerint. WinTest-et használtunk Gyuri által írt szkriptekkel (sorszám foglalás, 10-perces periódusok), minden simán ment. SSB-n sajnos nem foglaltunk rögtön frekvenciát, így csak a "sáv" tetején sikerült csak helyet találni CQ-zni, nem is hívták Gyurit, én addig kerestem. Aztán a verseny második felére sikerült egy jobb helyet találni, akkor tudtunk valamit visszahozni a hátrányunkból.

MIX-en viszont meg szerencsére tudtuk fogni a mezőnyt, amely idén az utóbbi évek versenyrendszerében a legkeményebb volt. Gratulálunk a fiúknak a HG8DX-en és HA8KAZ-on a dobogós helyezésekhez, reméljük jövőre is találkozunk ezen az élvezetes szombat reggelen!

Köszönjük mindenkinek az összeköttetéseket, örömmel látjuk, halljuk a résztvevőktől az évről évre egy szebb eredményeket!

Tomi HA8RT

Vissza az elejére...


HA5DH Hanna

HA5DHHA5DH Hanna rövid levele aki a néhai HA5FO adószobájában (ma a MRASZ székház adószobája) látható:

Nagyon örültem neki, hogy már a saját hívójelemmel indulhattam ezen a versenyen és, hogy felhívtátok rá a figyelmemet. Köszönöm a Magyar Rádióamatőr Szövetség (MRASZ) segítségét az új kezdőfokozatú tananyag bevezetéséért és a felkészítésért.

A versenyen először CQ-ztam, aztán pedig állomásokat kerestem. Ez egy jó alkalom volt rövidhullámozni. Jó volt, hogy nagyon kedvesek voltak az amatőrtársak a QSO-k alatt. Az elején ott volt a MOM RK-ból két amatőrtárs, akik feljöttek megnézni, hogyan versenyzem. 

Nagyon jól éreztem magam.

73 DX HA5DH Hanna

Vissza az elejére...


HA5BA Klári összefoglalója.

HA5BAKedves Tarjáni Rendezők!

A rövidhullámú országos bajnokság mindig is egyike volt a kedvenc rövidhullámú rádióforgalmi versenyemnek, a TOP 5-bn van, a CQWWDX/CQWWWPX-ek mellett.  Az elmúlt négy évtized alatt számos kiírása volt az országos bajnokságnak. Ahogy felgyorsult az idő, a rövidebb időtartamú, de technikásabb versenyek felé mozdultunk el, nagyon helyesen. Hiszen nincs visszataszítóbb, mint perceken keresztül üresben CQ-zni, unottan tekergetve a rádiót, egy-esetleges új állomás reményében.

Szerencsére a mostani OB kiírás éberséget követel az indulóktól. Idén alapkészülékkel versenyeztem, ami ICOM 756, NEM pro. HI. Az antennám egy W3DZZ volt. Az SB220-as végfokom egyik csöve megadta magát még az ősz folyamán, (nem általam HI/SRI, „idegenkezűség” van a dologban), így maradt a puszta 100 watt, ami elenyésző egy HA-OB mezőnyben. Míg verseny előtt 599 plusz 20 dB-s riportokat kaptam, fél órával később nem ritkán csak a sokadik hívásom ért célba…HI

Keresésben mindig is gyors voltam, de azokat az állomásokat, akik szintén nem álltak le CQ-zni, nem sikerült „billentyű”, vagy „mikrofonvégre” kapnom…HA5BA stat

Sajnos az ionoszféra nem kímélte a versenyzők idegeit, nálam 59 plusszos zaj volt, kiváltképp az SSB periódusban. A zaj felett csupán néhány  QRO állomás jött át…  Én nem két rádióval versenyzek, ennek a technikai és személyi feltételei jelenleg nem adottak nálam… Az UCX logot használtam végig, CW, SSB-re jó, tudja a 10 perces szabályt, egyedül a vegyes a „gáz”, ott figyelnem kel az időt. Ez nem okozott nehézséget.

A CW fordulót élveztem, a másik kettőt az iszonyatos zaj miatt nagyon nem… Összességében a saját teljesítményemmel a 100 watt ellenére sem vagyok elégedett…

Ennek ellenére nagyon jónak, változatosnak tartom a versenyt, ez a 10 perces szabály végig koncentrációt igényel.

Nehéz, de SZUPER!!!!!!!!!!!!!!!!

88

5BA

Vissza az elejére...


HA4YF Levele

HA4YFKedves Fiúk!

Lesz ez még jobb is... Ez vonatkozik a verseny eredményemre, de az állomás kinézetére is. A verseny tetszett, de fel kellett volna készülni rendesen. Köszönöm mindenkinek a QSO-t!

73, Béla HA4YF

 

 Vissza az elejére...


 HA2SK Levele

Köszönöm hálátlan,áldozatos munkátokat !

Vy73 ! Robi HA2SK

Vissza az elejére...


HA2MI levele

HA2MIVissza az elejére...


HA6NN levele.

ha6nnEzzel a rádióval nem tudnak zavarni -csak ha 200 Hz -cel mellémállnak, ahogy HA2NA tette.
gl
nn

 

 

 

Vissza az elejére...



 Az utánpótlás bajnok HA1NR beszámolója.

Felnőttekkel versenyeztünk az iskolából.

HA1NR 1

A Nagyrécsei Általános Iskolában működő állomásunk a HA1NR három operátora: Dominik, Zoli és Zsiga izgalommal készült a rövidhullámú országos bajnokságra.

Az idén már a CW fordulóban is terveztük a részvételt. A verseny nehezen indult, mert mindhárman más faluban lakunk. A hétvégi közlekedés nehézségei miatt a kezdéskor még csak egy fős volt a csapat, de hamarosan kiegészültünk, már javában folyt a verseny mire a teljes csapat együtt volt és válthattuk egymást. A távírózás még nem erősségünk, kissé ijesztő volt a nekünk még nagy sebességgel adó állomások sokasága. Ezért CQ hívással nem nagyon mertünk próbálkozni. A gyorsan adó állomások hívójelét többször is meg kellett hallgatni, mire biztosan visszahívhattuk őket. A sorszámok vétele általában már könnyebben ment, hisz több összeköttetésüket is meghallgattuk addigra. HA1NR 2Sokat segített adásban a számítógép és az UcxLog program, így nem remegett a kezünk adáskor. (hi.) A verseny végéhez közeledve egyre jobban ment a vétel és dinamikusabban tudtunk rádiózni. A forduló végére már egészen megnyugodtunk. Az SSB fordulóban már nehezen döntöttük el, ki legyen a kezdő ember és menet közben többször is cseréltünk. Felemelő érzés volt, hogy a tapasztalt versenyzők is megörültek a hívásainknak. A fóniázás meghozta a lendületet, és hamar bele rázódtunk a tempóba. Az IC 746 és a G5RV szerény jeleket produkálhatott, mert volt, aki csak többszöri hívásunkra válaszolt, mert nagy volt a konkurencia. Nagy élmény volt, amikor végre mi kaptuk a riportot. A CQ hívás itt sem volt igazán eredményes, nehezen találtunk csendes frekvenciát, a sáv felső részén pedig nem válaszoltak. A vegyes fordulóban is inkább az SSB-t részesítettük előnyben, ez ment könnyebben.

A forgalmazás befejeztével a munka nem ért véget. Levezetésként készítettünk pár fényképet. A napló átfésülése, a hangfelvételek visszahallgatása sok tanulsággal járt. Sajnos a gondos utómunkák ellenére maradtak figyelmetlenségből származó büntető pontok az eredményünkben. Miután már mindhármunknak van egyéni hívójele, arról is beszélgettünk, hogy igyekezni fogunk otthoni állomást létesíteni a következő RHOB idejére. Addig is sokat kell gyakorolnunk a távíró vételét. A versenyről készült SDR felvételek visszahallgatása is nagyon tanulságos volt. Köszönjük a sok kellemes összeköttetést minden résztvevő amatőr társunknak.

Dominik, Zoli, Zsiga

Ne feledkezzünk meg a csapat motorjáról aki nélkül ez az egész nem valósulhatott volna meg!
HA3GO Lali, köszönjük !!!   (a szerk.)

Vissza az elejére...


 HA6OA - HG6O Gabi

ha6oa

Vissza az elejére...


 "Régi motorosok" újoncként:   HA8KAZ

SOAPBOX: Első alkalommal vettünk részt a megújult RH-OB-n. Végig figyelni, és koncentrálni kell.  Nem lehet unatkozni, hiszen a 10 perces periódusok teszik igazán élvezetessé a versenyt.
A logvezetés, és a hangfelvétel együttese lehetőséget ad,a pontos log elkészítéshez.
Jövőre ismét részt veszünk, reméljük jobb eredménnyel. Kicsit több tapasztalattal, a mai kornak megfelelő technika összeállítással.

73 HA8KAZ team

 ha8kaz  

 ha8kaz

 Vissza az elejére...


HA2NA élménybeszámoló.

ha2naAz elmúlt évi RH-OB után megfogadtam, hogy sokkal felkészültebben indulok el a következő versenyen. Lejegyzeteltem a felmerült hibákat, gondolván lesz egy teljes évem a kijavítására, de az egészből nem lett semmi. Minden maradt a régiben. Pedig a lehetőség adott mivel minden héten lehetet gyakorolni a MINI-CONTEST versenyen ahol a felmerülő technikai hibákat idejében lehet orvosolni. Igy maradt a verseny első 10 perce, mert a DxLog program beállításaiban benne maradt hibát nem javítottam, pedig az előző OB-n is gondot okozott. Igy ez első 10 perc versenyzés közbeni konfigurálással telt. A versenyen a DXLog.net program futott, HA6OI Zoli által készített config file használva.HA2NA Állomás setup, TS-590SG, OM-POWER és egy Inv. V antenna ami a távírósávban nyújtja az elvártakat, 3650kHz felett szinte használhatatlan. A felállított titkos taktikám, nem úgy jött be, ahogy szerettem volna ezért maradt a régi. CQ-zás és ha elfogytak a hívók max. 2-3 üres CQ után irány visszahívni, maximum a következő 10 perces periódus kezdetéig.  Számomra kicsit zavaró volt a két rádióval dolgozó többkezelős állomásoktól, hogy meghívtak és sokat kellett várni a QSO nyugtázására. Persze ez érthető, mert a két rádióval versenyzők, csak akkor tudtak válaszolni, ha épp a reteszelésük engedi. Élveztem a verseny minden percét, jó pergősre sikeredett ismételten. Figyelni kell szinten mindenre, még a verseny előtti CQ-ra is. Klárival (HA5BA) a MIX periódus elött belemerülve a beszélgetésbe azt vettük észre, hogy fél perc és kezdődik a 3. forduló. Gyors elköszönés majd adom, hogy CQ és a nagy lendületbe hozzámondtam, hogy CQ OB,  ez jó pár büntetőpontot ért. Na de ilyen az élet, ettől jó ez a verseny. Öröm volt hallani a fiatalokat versenyezni. Bízom benne, hogy a jövőben számuk emelkedő tendenciát fog mutatni. Idén is levontam a tanulságot, mit és hogyan kellen a jövőben csinálni. 2020-ban meglátjuk, vagy a történelem megismétli önmagát. :)

73! Attila (HA2NA)

Ui: Laci (HA3NU) szigorúan titkos kiegészítője a versenyzéshez. Itt megnézheted!

Vissza az elejére...


  HA6PX BESZÁMOLÓJA

HA6PXSajnos kevés idő jutott a beharangozóra, tartottunk tőle, hogy lesznek akik elfelejtik.   Voltak akik el is felejtették, de akik nem azoknak volt egy jó ütős délelőttjük.  

A január eleje nálunk mindig változékony időt, havat, jeget és nagy szelet hoz. Az idei OB előtti csütörtökön gyönyörű napsütéses idő volt szélcsendben és kb 20 cm hóval.  Tomi HA8RT ígérte, hogy pénteken segít a vevőantenna telepítésben de a kihagyhatatlanul szép időben kitettem a dipolt a szokásos helyére kb 200-250m-re a másiktól de módosítva a megszokott kikötési pontokon. Így már csak a koax maradt amit pénteken ki is tettünk, aztán este próba.  Tökéletes volt, annyi zavar volt csak ami még jó is, mert jelzi, hogy megy az adó.  A szombat reggel hatalmas zúzmarával és jéggel jött és elmúlt az örömöm.   CW-n rendben volt, de SSB-n nagyon erős volt a saját zavar és nagyon gyengék a jelek.  Utóbbiért mint később kiderült inkább a terjedés volt a felelős.  Így jártam, a verseny nem a magyarázatról szól, hanem a küzdelemről...  Rajta!HA6PX ST

Ha szereted a kihívást technikailag és operátorként egyaránt akkor jó helyen jársz.    Ha szereted azt, hogy a harmadik órában még jóval a normális fölött van a pulzusod és annyi QSO-ra nincs idő, hogy kettő is kevés lenne belőled akkor jó helyen jársz!   Ha büszke vagy mert működnek a fejlesztéseid és nem csüggedsz ha nem, szintén itt a helyed.   És ha emellett van pár másodperced arra, hogy örülj rég nem hallott barátoknak, ellenfeleknek vagy új ismeretlen hívójeleknek ugyancsak megérte bekapcsolni...               
Részt vesz a versenyen aki tanított és részt vesz akit tanítottál...                              
...és a végén tudsz örülni a barátaid sikereinek legalább úgy mint a sajátodnak.   Ez így kerek.

73...Csaba-HA6PX

ui: külön köszönet azoknak akik írásukkal is hozzájárultak az RH-OB méltó lezárásának.   Jövőre mindenkivel ugyanitt!

Vissza az elejére...